Mursi med Tantavijem in Ananom Foto: BoBo
Mursi med Tantavijem in Ananom Foto: BoBo

Moj namen je bil skrbeti za blaginjo države in njenih ljudi.

Mursi o svoji odločitvi
Mohamed El Baradej
Mohamed El Baradej je ocenil, da je končanje politične vloge vojske korak v pravo smer. Obenem je sicer opozoril, da predsednik nadzora nad zakonodajno oblastjo ne smepredolgo držati v svojih rokah. Foto: Reuters

Predsednik, ki ima tako zakonodajno kot izvršno oblast, je v nasprotju z bistvom demokracije ter mora biti izjema in ne nekaj stalnega.

Mohamed El Baradej

Še vedno odmeva včerajšnja odločitev egiptovskega predsednika Mohameda Mursija, da upokoji Huseina Tantavija, vodjo vrhovnega vojaškega sveta in obrambnega ministra ter načelnika generalštaba vojske Samija Anana. V predsednikovem uradu najprej niso pojasnili podrobnosti odločitve, a je že pozneje včeraj predsednik vendarle spregovoril na to temo. »Odločitev, ki sem jo sprejel danes, ni bila uperjena zoper določene osebe niti nisem želel osramotiti institucije ali omejiti svoboščine.« Dodal je, da je ukaz o upokojitvi dveh glavnih generalov izdal v »dobro države in njenih ljudi«.

Junija izvoljeni predsednik iz vrst Muslimanske bratovščine, ki je bila dolgo v napetih odnosih z vojsko, je prav tako preklical ustavna dopolnila, ki jih je vrhovni vojaški svet sprejel, še preden je Mursi prisegel kot predsednik, in ki so določala, da predsednik ne more odločati o zadevah, povezanih z vojsko, vključno z imenovanjem njenih vodij.
Odstavljena Tantavi, ki je bil pod Hosnijem Mubarakom obrambni minister 20 let, in Enan, ki je bil blizu ameriški vojski, glavni pokroviteljici egiptovskih vojaških sil, sta bila ob tem imenovana za svetovalca predsedniku Mursiju in odlikovana z najvišjim egiptovskim državnim odlikovanjem. Tantavija je na mestu obrambnega ministra nasledil general Abdel Fatah Al Sesi, nov načelnik generalštaba pa je postal general Sidki Sobi.
Kot poroča agencija Reuters, je novi namestnik obrambnega ministra general Mohamed El Asar dejal, da je bila predsednikova odločitev sprejeta po posvetovanju s Tantavijem in vojaškim svetom.
S to potezo predsednik Mursi utrjuje svoj položaj in nadzor nad vojsko. Po napadu neznanih napadalcev na vojaško postojanko na Sinajskem polotoku prejšnji teden, v katerem je umrlo 16 vojakov, je predsednik že odstavil vodjo obveščevalne službe in dva višja generala.

Po poročanju BBC-ja naj bi bila predsednikova odločitev v očeh Egipčanov odločilna poteza v boju za resnično oblast med novoizvoljeno politično oblastjo in generali, ki so imeli vrsto let v rokah dejansko oblast.
Neenotni odzivi
Tantavi sicer še ni sporočil, ali bo privolil v Mursijeve ukrepe. Po navedbah nekaterih članov vojaškega sveta naj bi se Mursi za ukrepe odločil po posvetovanju z vojaškim svetom.

Mursijeve nedeljske poteze je medtem pozdravil viden egiptovski opozicijski voditelj in Nobelov nagrajenec za mir Mohamed El Baradej. Ocenil je, da je končanje politične vloge vojske korak v pravo smer. Obenem je pa opozoril, da predsednik nadzora nad zakonodajno oblastjo ne sme predolgo držati v svojih rokah. "Predsednik, ki ima tako zakonodajno kot izvršno oblast, je v nasprotju z bistvom demokracije ter mora biti izjema in ne nekaj stalnega," je dejal. Nasprotno so do poteze Mursija po poročanju dpa kritični številni pravniki, po mnenju katerih predsednik nima pooblastil, da spreminja začasno ustavo.

Na negativne odzive so nedeljski dogodki v Egiptu naleteli tudi v Izraelu. Kot piše časnik Jerusalem Post, so izraelske oblasti krepitev Mursijeve oblasti sprejele z zaskrbljenostjo in zadržanostjo. "To je eden glavnih, najbolj presenetljivih in najpomembnejših vrhuncev egiptovske revolucije," medtem ocenjuje časnik Jediot Ahronot in dodaja, da "želi Mursi pokazati, kdo je gospodar doma". Uradnega odziva izraelske vlade pa za zdaj še ni.

B. V.

Moj namen je bil skrbeti za blaginjo države in njenih ljudi.

Mursi o svoji odločitvi

Predsednik, ki ima tako zakonodajno kot izvršno oblast, je v nasprotju z bistvom demokracije ter mora biti izjema in ne nekaj stalnega.

Mohamed El Baradej
Prevetritve v Egiptu
Prevetritve v Egiptu