Širok nasmeh Rosaria Crocette. Foto: Reuters
Širok nasmeh Rosaria Crocette. Foto: Reuters
Oddajanje glasov na Siciliji. Foto: Reuters
Volitev na Siciliji se je udeležila manj kot polovica volilnih upravičencev. Foto: Reuters
Grillo se je na volilno nedeljo pripravljal s plavanjem čez Messinsko ožino. Foto: Reuters
Berlusconi poražen, zmaga antipolitike

Ene izmed najbolj nenavadnih deželnih volitev v zadnjih letih odsevajo burno stanje italijanske politike. Poleg homoseksualnega zmagovalca na zelo konservativni Siciliji je desnica doživela hud udarec tudi s samo polovično volilno udeležbo in z velikim uspehom gibanja Pet zvezd, ki nima nobenih političnih izkušenj.

61-letni nekdanji komunist Crocetta, ki je zaradi svoje kampanje proti Cosi Nostri že devet let v policijskem varstvu, pravi, da njegova zmaga pomeni, da lahko mafija "spakira kovčke". Odhajajoči guverner Raffaele Lombardo je julija zaradi povezav z mafijo odstopil s svojega položaja.

Zmaga juga nad severom
Crocetta, ki predstavlja levosredinsko opcijo, je novinarjem dejal, da njegova izvolitev kaže, da je napačna predpostavka, da je južna Italija v socialnih zadevah za časom. Vodilni italijanski časnik Corriere Della Sera ob tem piše, da je Sicilija, znana po svojih homofobnih mafijcih, mačističnih aristokratih in konservativnih intelektualcih, kot je Giovanni Verga, s tem prehitela sever. "Če novi guverner ni skrival svoje homoseksualnosti, je to zato, ker Sicilija ni več dežela Verge, Pirandella in Brancatija. Sicilijanski Crocetta je kot Apulija Nichija Vendole, medtem ko na severu še vedno slavimo bedno mačistično ureditev."

Crocetta, sicer goreč katoličan, vseskozi trdi, da je jug Italije presenetljivo strpen do istospolno usmerjenih politikov. "Vlada veliko spoštovanje do posameznika, zaradi česar je jug manj homofoben od severa," je izjavil nekoč. "Potem ko je zapustil zapor v Angliji, se je Oscar Wilde zatekel v Palermo. S tega vidika se lahko ljudje o jugu še veliko naučijo."

Uspešen boj z mafijo
Od Crocette pa se lahko oblasti veliko naučijo tudi o boju z vsemogočno mafijo. Kot župan Gele je Crocetta namreč prepričal lokalne podjetnike, naj ne plačujejo mafiji, ob tem pa trdil, da mu je obelodanjenje svoje spolne usmerjenosti dalo občutek osvobojenosti, s katero je lahko razumel, kako zelo mafijski primež duši Sicilijo.

Nek mafijski šef, ki je za poskus atentata na Crocetto najel litovskega morilca, je bil manj strpen do njegove spolne usmeritve od volivcev in je Crocetto označil za "tistega pedrskega komunista". Lokalni sodnik je takrat dejal, da se klani sicer norčujejo iz Crocettove spolne usmerjenosti, a jih je popolnoma razbesnela njegova podpora podjetnikom, ki so nehali plačevati mafijsko zaščito.

Crocetta sicer trdi, da je presenetljivo veliko pripadnikov Cose Nostre tudi samih gejev: "Predstava, da se mafija vrti okoli cerkve, doma in pištol, ne spravlja v smeh." Crocetti pritrjuje tudi palermski sodnik Antonio Ingroia, ki je prepričan, da ima mafija celo vrsto gejevskih botrov, da pa to ostaja tabu, ker jih je strah izključitve iz mafije.

Velik poraz Berlusconijeve stranke
Podoba Sicilije kot dežele mačizma pa ni bila edina, ki so ji nedeljske volitve zadale hud udarec. Tudi desnosredinski PDL, stranka Silvia Berlusconija, ki je otoku vladala 18 let, je doživela ponižujoč poraz. Leta 2008 je PDL prejel 33,5 odstotka glasov, zdaj pa mu je uspelo zbrati le 12 odstotkov, za kar se ima zahvaliti Berlusconijevemu padcu in številnim korupcijskim škandalom, ki pretresajo stranko.

PDL je padel tako daleč, da je celo enigmatična novinka, populistično gibanje Pet zvezd stand-up komika Beppeja Grilla, dobila več. Pred nekaj tedni je Grillo med svojo volilno kampanjo preplaval dobre 3 kilometre čez Messinsko ožino, v nedeljo pa so ga volivci nagradili z 19 odstotki glasov. Večina glasov (31 odstotkov) je šla Crocetti, a ta bo za sestavo kolaicije vseeno potreboval gibanje Pet zvezd.

Kot piše Independent, je največji zmagovalec sicilskih volitev prezir do politike: več kot polovica volivcev namreč sploh ni odšla na volišča. Po poročanju časnika La Repubblica izid sicilskih volitev ni le nenavaden, ampak tudi skrb vzbujajoč razvoj dogodkov, glede na to, da so imeli mnogi sicilske volitve za pomemben pokazatelj javnega mnenja pred aprilskimi splošnimi volitvami.

Berlusconi poražen, zmaga antipolitike