Nečasove muke in tegobe se nadaljujejo. Foto: EPA
Nečasove muke in tegobe se nadaljujejo. Foto: EPA

Za vlado premierja Petra Nečasa je to že enajsti odstop.

"Računalniški škrat" je povzročil popolno zmedo v registru motornih vozil, na podlagi katerega pristojni organi izdajajo prometna dovoljenja. Na tisoče voznikov se zdaj sprašuje, v čem se sploh vozijo naokrog, saj je napačno vse, od barv do znamk in tipov avtomobilov. Nekdo naj bi se, če bi verjeli uradnim podatkom, vozil kar z "letalom traktorjem".

Zaradi hude napake je 30-letni Dobes napovedal, da s 3. decembrom odstopa z mesta ministra za promet. Premierju je svoj odstop že ponudil.

To je že enajsti minister, ki bo zapustil Nečasovo vlado. Ker Dobes ni tudi poslanec, pa njegov odstop ne bo vplival na razmerje moči v poslanskih klopeh. Dobes prihaja iz manjše, liberalne koalicijske stranke LIDEM, ki se je nedavno odcepila od stranke Javne zadeve (VV) in je bila ustanovljena ta mesec.

Nova podatkovna baza motornih vozil naj bi sicer po prvotnih načrtih preprečila, da bi na Češkem registrirali vozila, ukradena v drugih državah članicah EU-ja. V ta namen so morali bazo nadgraditi, da bi postali podatki tudi čezmejno dostopni.