Pred londonsko bolnišnico St. Mary's, kjer naj bi rodila Kate, se vsak dan tre novinarjev, ki čakajo na prve novice o kraljevem dojenčku. Foto: Reuters
Pred londonsko bolnišnico St. Mary's, kjer naj bi rodila Kate, se vsak dan tre novinarjev, ki čakajo na prve novice o kraljevem dojenčku. Foto: Reuters
Nina Kojima
Nina Kojima ja na vaša vprašanja odgovarjala neposredno iz Londona. Foto: MMC RTV SLO

Nina Kojima je v MMC-jevi spletni klepetalnici gostovala kot naročeno, saj je ozračje v Veliki Britaniji tik pred vreliščem. Oči Otoka in preostalega sveta so uprte v bolnišnico, kjer naj bi svojega prvega otroka in prestolonaslednika rodila žena princa Williama, Kate, vojvodinja Cambriška. Ob vseh ugibanjih o spolu in imenu otroka pa si roke manejo tudi podjetniki, saj naj bi kraljevo rojstvo britanskemu gospodarstvu prineslo več kot 270 milijonov evrov.

"Kar zadeva dojenčka, res vlada obsedno stanje. Mogoče je bolj obsedeno pri tujih kot domačih novinarjih. Še posebej norijo Američani, zame nepričakovano pa je zanimanje veliko tudi v Aziji," je povedala Kojima, ki bo kot akreditirana novinarka obveščena v trenutku, ko bo vojvodinja na poti v porodnišnico. "Ni še jasno ali bo vojvodinja sploh rodila v londonski porodnišnici, prav lahko se zgodi, da bo rodila v bližini svojega nekdanjega doma oz. v tamkajšnji porodnisnici v Readingu," je povedala Kojima.

Celoten klepet z Nino Kojima si lahko preberete tukaj.

"Glede na to, da sem akreditirana tako pri Kensingtonski palaci kot pri FPA (društvu tujih dopisnikov) in pri Commonwealthu, bom med prvimi izvedela o začetku poroda. Obvestila bom vsa pristojna uredništva RTV-ja, zaradi narave medija bodo tako na MMC-ju verjetno napisali prvi," je še poudarila londonska dopisnica, ki za ponedeljek pripravlja tudi posebno oddajo o kraljevem otroku, ki bo na sporedu prvega programa Radia Slovenija v ponedeljek ob 14.30.

"Vsaj deset let še ne bo potrebno razmišljati o nasledstvu"
Na vprašanje, če se bo kraljica Elizabeta II. odpovedal prestolu, je Nina Kojima pojasnila, da se britanska kraljica pravzaprav ne sme oz. ne more odpovedati prestolu. "Ko monarh prevzame naloge in postane kralj oz. kraljica, je odpoved opravljanja te funkcije v primeru upokojitve ali bolezni praktično nemogoca. Kraljica bo morala vladati do konca," je povedala Kojima, a pojasnila, da je kraljica veliko obveznosti že preložila na prestolonaslednika, svojega sina Charlesa. "Mislim, da vsaj deset let še ne bo potrebno razmišljati o nasledstvu," je še povedala Kojima.

V spletni klepetalnici smo gostili že dopisnico z Bližnjega vzhoda Karmen Švegl, zagrebškega dopisnika Vanjo Vardjana, dopisnika iz Berlina Boštjana Anžina in moskovskega dopisnika Andreja Stoparja.

Čakata Britance dva referenduma?
Londonska dopisnica je odgovarjala tudi na vprašanja o aktualnem političnem dogajanju v Veliki Britaniji. Povedala je, da se Britanci nikoli niso odločili, če hočejo biti v Evropski uniji ali ne, zato imajo po njenem mnenju pravico do odločitve. "Prejšnjim vladam se je to zdelo samoumevno in vsaka posebej, tudi vlada Thatcherjeve je obljubljala referendum, pa ga nobena ni izpeljala," je povedala Kojima in dodala, da bodo za odločitev o obstoju v Evropski uniji potrebna še pogajanja, česar se zaveda tudi premier David Cameron.

Naslednje leto pa Veliko Britanijo čaka še en referendum, in sicer referendum o izstopu Škotske iz Združenega kraljestva. "Škoti vidijo svojo prihodnost v Evropski uniji in zato bo verjetno izid referenduma tesen. Če bo britanska vlada dejansko predložila datum referenduma za odcepitev od EU-ja, potem bodo Škoti verjetno glasovali za samostojno Škotsko. To bi zelo prav prišlo konservativcem, saj bi le tako lahko zmagali in imeli večinsko oblast še nadaljna desetletja, saj Škoti ne marajo konservativcev," je povedala Kojima.

Nina Kojima je tudi MMC-jeva kolumnistka.