Steinmeier in Lavrov sta največji del srečanja posvetila Ukrajini. Foto: EPA
Steinmeier in Lavrov sta največji del srečanja posvetila Ukrajini. Foto: EPA
Ukrajinska partija šaha Rusije in Unije

"Nihče ne bi smel imeti interesa za prižig ognja na zažigalni vrvici tega soda smodnika," je po srečanju z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom novinarjem povedal Steinmeier. "Zdaj si morajo predvsem sprte stranke v Kijevu prizadevati, da najdejo izhod iz krize," je še dodal.


Ukrajinski generalni tožilec Viktor Pšonka je danes sporočil, da je bilo vseh 234 protestnikov, ki so bili aretirani med protivladnimi protesti, izpuščenih na prostost, vendar obtožbe proti njim ostajajo. "Med 26. decembrom in 2. februarjem je bilo aretiranih 234 ljudi. Nihče od njih ni več v priporu," je zatrdil Pšonka. Dodal je, da bodo obtožnice proti njim ovržene, ko bodo protestniki zapustili javne zgradbe, ki jih še zasedajo.

Steinmeier je ob tem posvaril pred lomljenjem kopij na hrbtu Ukrajine. "To je stanje, ki ni dobro ne za razvoj Ukrajine ne za odnose med Rusijo in Evropsko unijo," je izpostavil. "Oddaljiti se moramo od ideje, da je Ukrajina del geopolitične šahovske igre," je povedal in dodal, da bi morala Rusija in EU dati Ukrajini možnost, da si opomore brez nenehnega pritiska odločitve za eno ali drugo stran.

Lavrov okrcal ZDA in Evropsko unijo
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je bil po drugi strani znova kritičen do Evropske unije in ZDA, ki se po njegovem mnenju vmešavajo v ukrajinske zadeve. "V Kijev pridejo nepovabljeni in skušajo pregovoriti ukrajinsko vodstvo v sprejem odločitve, ki jo zastopajo ZDA in EU. Mislim, da ni ne korektno ne vljudno govoriti o 'svobodni izbiri' in dnevno pošiljati odposlance," je povedal.

Lavrov je ob tem še dodal, da Moskva podpira mednarodno posredovanje v Ukrajini le, če bi si tega želeli tako ukrajinska vlada kot tudi opozicija.

Protestniki v Ukrajini na ulicah že tri mesece
Protesti v Ukrajini so se začeli novembra lani, ko ukrajinski predsednik Viktor Janukovič ni podpisal pridružitvenega sporazuma Ukrajine z Evropsko unijo. Je pa mesec pozneje podpisal dogovor z Rusijo, s katerim bo Rusija kupila za 15 milijard dolarjev (10,9 milijarde evrov) ukrajinskega dolga v evroobveznicah, prav tako pa bo Ukrajini prodajala zemeljski plin po izredno nizki ceni.

Protesti so konec decembra in na začetku januarja postopoma izgubljali zagon, nato pa so znova udarili s polno silo sredi januarja, ko je vrhovna rada sprejela zakon, s katerim omejuje protestniške dejavnosti v državi. Po močnem pritisku ulice je vlada sporni zakon sicer umaknila, a protestniki na ulicah še vztrajajo.

Ukrajinska partija šaha Rusije in Unije