Mo Ibrahim je obogatel s svojim operaterjem za mobilno telefonijo. Foto: EPA
Mo Ibrahim je obogatel s svojim operaterjem za mobilno telefonijo. Foto: EPA

Nagrado v vrednosti pet milijonov dolarjev naj bi vsako leto podelili afriškemu voditelju, ki po dobrem vodenju države in dvigu življenjskega standarda za svoje rojake zapusti položaj in v demokratičnem procesu preda oblast svojemu nasledniku.

Gre za največ vredno nagrado za posameznika na svetu.

Nagrado je leta 2006 ustanovil sudanski milijarder Mo Ibrahim, a do zdaj so jo podelil le trikrat, nazadnje leta 2011, ko jo je prejel nekdanji predsednik Zelenortskih otokov Pedro Verona Pires. Pred njim sta jo leta 2007 prejela nekdanji predsednik Mozambika Joaquim Chissano in leto dni pozneje nekdanji predsednik Bocvane Festus Mogae.

Odbor je pojasnil, da iščejo izjemnost pri vladanju, a tudi pri voditeljskih sposobnostih.

Po poročanju BBC-ja je nekdanji kenijski predsednik Mwai Kibaki ustrezal najmanj enemu kriteriju, potem ko je na začetku tega leta prepustil oblast, a je njegovo ponovno izvolitev leta 2007 zaznamovalo nasilje, v katerem je umrlo okoli 1.200 ljudi.

Pet milijonov dolarjev je razporejenih prek desetih let, nato pa prejemnik dobi še vsako leto 200.000 dolarjev. Mo Ibrahim je z nagrado želel afriške voditelje opogumiti, da na miren in demokratičen način zapustijo položaj.