Davkoplačevalski denar naj bi bil, vsaj na papirju, namenjen čiščenju min v BiH, Iraku in Libanonu, a je očitno končal drugje. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Davkoplačevalski denar naj bi bil, vsaj na papirju, namenjen čiščenju min v BiH, Iraku in Libanonu, a je očitno končal drugje. Foto: MMC RTV SLO/EPA

Po besedah tiskovnega predstavnika policije Hristosa Partenisa gre za "eno največjih prevar, v katero je vpletena grška država". Preiskovalci so prepričani, da organizacija ni izpolnila zahtev, ki so spremljale denarne donacije grškega zunanjega ministrstva.

V goljufiji naj bi sodelovali trije diplomati, tedanji uslužbenci zunanjega ministrstva, še trije uslužbenci drugih ministrstev ter vodja organizacije IMI s sedežem v Atenah in njegova soproga.

Prevara
Dobrodelne organizacije v Grčiji morajo pri razvojnih projektih same prispevati 25 odstotkov sredstev, kar je pogoj, da lahko država prispeva preostalih 75 odstotkov. Pri IMI so teh 25 odstotkov zagotovili tako, da so lokalne uslužbence prisilili, da so jim vračali od 20 do 30 odstotkov svojih plač, nato pa so trdili, da so denar zbrali z donacijami.

Domači diplomati in drugi upokojeni državni uradniki so vsak mesec vlagali dokumentacijo, ki naj bi dokazovala zgledno izvajanje začrtanih projektov, a veleposlaništva v vpletenih državah v mnogo primerih o teh projektih niso vedela ničesar. Koliko območij so dejansko očistili min, ni znano.

Pritisk na grške oblasti tako tisti domače javnosti kot tujine, da morajo ukrepati proti skorumpiranim uradnikom in drugim goljufom, se je v zadnjih letih močno okrepil. Oblasti so vzele pod drobnogled tudi številne finančne škandale iz minulih let, preiskave pa so razkrile obsežno korupcijo v različnih sektorjih, tudi na primer pri izplačevanju pokojnin in socialne pomoči.