Panajotis Pikramenos bo grško vlado vodil le začasno. Foto: Reuters
Panajotis Pikramenos bo grško vlado vodil le začasno. Foto: Reuters

Začasno, 16-člansko, vlado pod vodstvom sodnika grškega upravnega sodišča Pikramenosa sestavljajo ugledni profesorji, diplomati, nekdanji ministri in nekdanji general, njihova edina naloga pa bo pripraviti državo na nove predčasne volitve.

Na čelo zunanjega ministrstva, kjer je že bil med letoma 2004 in 2006, se vrača 83-letni Petros Moliviatis. Nekdanji načelnik generalštaba grške vojske Frangos Frangulis je novi obrambni minister. Finančno ministrstvo bo vodil George Zanias, nekdanji vodja sveta finančnih strokovnjakov v okviru grškega finančnega ministrstva in eden ključnih pogajalcev pri reševanju grške dolžniške krize.

Nobenih novih zakonov
Največje grške stranke, ki se niso mogle dogovoriti o oblikovanju vlade, niti tehnične, so se na posvetu pri predsedniku države Karolosu Papuljasu dogovorile, da začasna vlada ne bo smela sprejemati nobenih mednarodno zavezujočih odločitev in novih zakonov. Njena naloga bo predvsem pripraviti državo na nove volitve.

Politična negotovost in kriza, iz katerih se Grčija ne more in ne more izkopati, skrbita mednarodne trge. Vse več je tudi vprašanj o nadaljnji prihodnosti Grčije v evroobmočju. Druge predčasne parlamentarne volitve v Grčiji v manj kot dveh mesecih bi lahko tudi odločile, ali bo ta zadolžena država ohranila evro.

Volitve odločajo o obstanku Grčije v evroobmočju
Zadnje javnomnenjske raziskave kažejo, da bodo Grki junija najverjetneje največ glasov namenili levičarski stranki Siriza, ki nasprotuje strogim varčevalnim ukrepom. Te je morala Grčija sprejeti v zameno za mednarodno finančno pomoč.

Vodja Sirize Aleksis Cipras je v sredo v pogovoru za BBC Evropsko unijo in nemško kanclerko Angelo Merkel obtožil, da "igrata poker z življenji ljudi v Evropi". Dejal je, da se bo "bolezen zategovanja pasu, če uniči Grčijo, razširila po preostali Evropi".

Na ustanovnem zasedanju se je sešel tudi 300-članski parlament, ki so ga Grki izvolili na volitvah 6. maja, vendar ga bodo najverjetneje že v petek ali soboto razpustili pred novimi volitvami 17. junija.