Dačić je v preteklem vladnem mandatu opravljal naloge notranjega ministra. Foto: EPA
Dačić je v preteklem vladnem mandatu opravljal naloge notranjega ministra. Foto: EPA

Srbski časopis Blic je na svoji spletni strani poročal, da je srbski predsednik Tomislav Nikolić v ponedeljek ponudil mandat za sestavo nove vlade vodji tretjeuvrščenim socialistom Ivici Dačiću, čeprav je pogajanja o vladi do zdaj vodila drugouvrščena Demokratska stranka.

Urad srbskega predsednika je to odločno zanikal in poudaril, da gre za poskus diskreditacije predsednika države. Nato je predsednik Enotne Srbije (JS) Dragan Marković, ki skupaj z upokojensko stranko (PUPS) tvori koalicijo s SPS-om, pojasnil, da Dačič ponudbo za premierski položaj ni dobil od Nikolića, ampak od njegovega nekdanjega SNS-a.

Koalicija okoli socialistov se po Markovićevih besedah še ni odločila, ali bo sprejela ponudbo za vodenje sestavljanja vlade. Vodja JS-ja je sicer ocenil, da bo Srbija novo vlado dobila v prihodnjih 15 ali 20 dneh.

V novem sklicu parlamenta ima SNS 73 mandatov, DS 67, SPS v koaliciji z JS-jem in PUPS-om pa 44.

Dačić naj bi bil sicer bolj naklonjen vladni povezavi z Demokratsko stranko Borisa Tadića, a so pogajanja z njim zašla v slepo ulico, poroča srbski Blic, ki se sklicuje na neimenovan, a zanesljiv vir v kabinetu predsednika republike.

Predsedstvo socialistične stranke naj bi se sešlo do konca tedna, do takrat pa naj bi bilo znano, katero oz. čigavo moštvo se bo za štiri leta preselilo v vladno palačo na Nemanjevi ulici številka 11.

Nekateri drugi srbski mediji poročajo, da naj bi bil dogovor o napredno-socialistični koaliciji že sklenjen, socialistom pa naj bi pripadli vsi resorji, ki so jih zasedali že v preteklem mandatu.