Nikolić se je v Bruslju srečal tudi s predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyem. Foto: EPA
Nikolić se je v Bruslju srečal tudi s predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyem. Foto: EPA
Nikolić na obisku v Bruslju

Obenem je poudaril, da Srbija ne bo nikoli priznala neodvisnosti Kosova, če bo to odvisno od njega.

"Pogovarjali smo se o preteklosti, sedanjosti, a veliko več o prihodnosti," je dejal Nikolić po srečanju z visoko zunanjepolitično predstavnico Unije Catherine Ashton, ki je bila njegov prvi visoki sogovornik iz institucij EU-ja na današnjem obisku v Bruslju.

Ob tem je pozval k čimprejšnjemu oblikovanju nove srbske vlade, saj Srbija "očitno izgublja dragoceni čas". "Kar bi lahko storili včeraj, danes več ne moremo. Kar bi lahko storili danes, morda jutri ne bomo mogli. Čas nam polzi kot pesek skozi prste," je poudaril. To pa po njegovih besedah ugaja tistim, ki zagovarjajo ideje, nasprotne tistemu, kar želijo državljani Srbije.

Pogovor z Ashtonovo je bil po Nikolićevih besedah "zelo resen in odprt". Kot je dejal, jo je prepričal, da Srbija niti ne razmišlja o tem, da zanjo obstaja boljša prihodnost od te, ki jo ponuja članstvo v EU-ju. Srbija bo tako po njegovih navedbah storila vse, kar je mogoče, da konec leta dobi priporočilo za začetek pristopnih pogajanj z EU-jem. Obenem je poudaril: "Srbija ne bo nikoli priznala neodvisnosti Kosova in Metohije, če bo to odvisno od mene."

Reševanje vprašanja Kosova
Srbski predsednik je izpostavil tudi težavo različnega tolmačenja doseženih dogovorov v javnosti v Prištini, Beogradu in Bruslju ter predlagal, da bi odslej srbski premier vodil pogajanja v okviru dialoga s Kosovom. Nikolić je še poudaril, da sta se z Ashtonovo dogovorila, da bodo intenzivno sodelovali pri reševanju vprašanja Kosova, da zagotovijo mir in varnost za vse, še posebej na severu Kosova, ter da se prepreči kakršna koli akcija s katere koli strani, ki bi ogrozila mir in varnost.

Srbija po Nikolićevih besedah od EU-ja pričakuje več pomoči pri reševanju težav, kot je brezposelnost. "Če EU ne bo pomagal, morda nikoli ne bomo dosegli standardov, ki so potrebni, da bi prišla Srbija v EU," je menil in dejal še, da je Ashtonovi "iskreno in odprto" predstavil svoja stališča, ter ocenil, da je tudi od nje dobil iskreno stališče EU-ja, da EU želi, da Srbija postane njegova članica. "Ne samo Srbija, vse države na Balkanu, a Srbija še posebej," je dejal.

Nikolić je danes prvič po prevzemu položaja na obisku v institucijah EU-ja. Bruselj je tudi njegov prvi obisk v tujini po prisegi. Sešel se je že s predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyem, srečal pa se bo tudi s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom.

Novi srbski premier je nedavno vznemiril javnost z izjavami, da pokol v Srebrenici ni bil genocid. EU je te izjave takoj odločno zavrnil, danes pa naj bi visoki predstavniki Unije Nikolića opozorili, da takšna retorika ni v skladu z načeli in vrednotami EU-ja.

Nikolić na obisku v Bruslju