V povezavi s pripravami na teroristične napade, s katerimi so osumljenci želeli očrniti prosilce za azil, je bil aretiran še drugi nemški vojak. Foto: Reuters
V povezavi s pripravami na teroristične napade, s katerimi so osumljenci želeli očrniti prosilce za azil, je bil aretiran še drugi nemški vojak. Foto: Reuters
Nemška vojska
V Nemčiji so sprožili preiskavo zaradi prisotnosti nacističnih simbolov med vojaki. Foto: EPA

Maximiliana T. so aretirali v kraju Kehl v zvezni deželi Baden-Württemberg. Osumljeni, ki ima "skrajno desne nazore", naj bi načrtoval teroristični napad skupaj z vojakom Francom A. in njegovim prijateljem Mathiasom F., ki so ju aretirali konec aprila, piše nemška tiskovna agencija DPA.

Po doslej znanih informacijah tožilstva so vsi trije skupaj načrtovali atentate na vidnejše politike in ljudi, ki so aktivni na področju migracij in beguncev. Med potencialnimi tarčami sta bila med drugim nekdanji nemški predsednik Joachim Gauck in pravosodni minister Heiko Maas.

Želeli očrniti prosilce za azil
Za izvedbo napadov naj bi poskrbel Franco A., so sporočili preiskovalci. Ker so osumljeni želeli očrniti prosilce za azil, se je Franco A. izdajal za sirskega begunca. Tako je živel dvojno življenje kot sirski begunec David Benjamin, ki naj bi se v Damasku preživljal s prodajo sadja. Čeprav ne govori arabsko, mu je uspelo dobiti dovoljenje za bivanje in državno pomoč.

Maximilian T., ki je bil nameščen v isti vojašnici kot Franco A., je pred nadrejenimi kril svojega kolega, ki je pogosto manjkal. Pod drobnogled so ga preiskovalci vzeli že pretekli teden, saj so pri njem našli seznam potencialnih tarč napadov.

V sodelovanju z avstrijskimi kolegi so nemški preiskovalci še ugotovili, da so si osumljeni v Avstriji priskrbeli pištolo. Januarja jo je Franco A. skril na dunajskem letališču, a jo je policija kmalu odkrila in tako prišla na sled skrajno desni skupini.

Skrajna desnica v vojski
Medtem so v nedeljo v vseh vojašnicah v Nemčiji sprožili preiskavo zaradi več najdb skrajno desnih in nacističnih predmetov. To je sprožilo val vprašanj o pojavljanju desničarskega ekstremizma znotraj vojske.