Mohamed Bašir kot Abubakar Šekau. Foto: YouTube
Mohamed Bašir kot Abubakar Šekau. Foto: YouTube

Tiskovni predstavnik nigerijske vojske je povedal, da so ubili Mohameda Baširja, ki se je na videoposnetkih skupine predstavljal kot vodja Boko Harama, za katerega pa so zdaj v vojski prvič javno priznali, da je bil ubit v spopadih z varnostnimi silami lani, čeprav niso navedli nobenih podrobnosti o njegovi smrti.

Nekateri mediji sicer poročajo, da so Šekauja oziroma njegovega dvojnika ubili v Kamerunu, kjer je vojska objavila fotografijo njegovega domnevnega trupla, ki močno spominja na moškega s propagandnih posnetkov skupine.

Moški, ki se je pojavljal na posnetkih in za katerega se je zdaj izkazalo, da je le posnemal Šekauja, je bil ubit v zadnji operaciji proti Boko Haramu, ki že nekaj let ustrahuje in izvaja napade na severu Nigerije. Cilj skupine, katere ime v prevodu pomeni "zahodna izobrazba je grešna," je vzpostavitev islamske države na temelju šeriatskega prava.

V zadnjih tednih je skupina doživela več porazov proti nigerijskim silam, ki so sporočile, da se je skupaj z orožjem predalo 268 skrajnežev. Teh navedb ni bilo mogoče neodvisno potrditi, a nigerijska vojska zatrjuje, da gre za preobrat v boju proti skupini, ki je v zadnjih petih letih odgovorna za smrt več tisoč ljudi, predvsem na skrajnem severovzhodu najbolj poseljene afriške države.

Financiranje iz tujine
Nigerijski predsednik Goodluck Jonathan je v govoru pred Generalno skupščino Združenih narodov dejal, da se še vedno trudijo osvoboditi okoli 200 deklet, ki so jih pripadniki Boko Harama ugrabili aprila in jih v ujetništvu prisilili v spreobrnitev v islam. Zaradi ugrabitve in neučinkovitosti oblasti pri njihovem iskanju ter ustavitvi nasilja je bil Jonathan tarča številnih kritik tako doma kot v tujini.

"Čeprav so minili več kot trije meseci od ugrabitve, nikoli nismo popustili v prizadevanjih za njihovo varno osvoboditev," je dejal nigerijski predsednik in napovedal, da ne bodo nikoli odnehali v tej nesmiselni vojni. Jonathan je še dejal, da se skrajneži večinoma financirajo od zunaj, zato je pozval k skupnim prizadevanjem proti tej grožnji, ki jo skupina predstavlja človeštvu.