Tuje agencije izpostavljajo, da se za krmilo srbske vlade vrača nekdanji zaupnik pokojnega srbskega voditelja Slobodana Miloševića. Foto: EPA
Tuje agencije izpostavljajo, da se za krmilo srbske vlade vrača nekdanji zaupnik pokojnega srbskega voditelja Slobodana Miloševića. Foto: EPA
Srbija dobila mandatarja

Vladno koalicijo bodo sestavljali SPS, Srbska narodna stranka (SNS), Združene regije Srbije (URS) ter upokojenska stranka PUPS. Kot je dejal Nikolić na novinarski konferenci po srečanju z Dačićem, ga je vodja SPS-a zaprosil za mandat za sestavo srbske vlade, potem ko mu je uspelo doseči dogovor o vladni koaliciji.

Nikolić je pri tem izrazil prepričanje, da se bodo koaliciji "verjetno pridružili tudi nekateri drugi predstavniki državljanov Srbije, ki sicer čakajo, da ta koalicija najprej dokaže zadostno večino".

Za Srbijo so vsi sosedje pomembni
Srbski predsednik je še menil, da bi morala biti nova vlada majhna in učinkovita, odločitve pa bi morale biti plod dogovora. "Danes je Vidov dan, eden največjih praznikov v Srbiji in Srbija je danes dobila spremembe," je dejal Nikolić in menil, da so se državljani na volitvah 6. maja izrekli za spremembe, za delo in za človeka dostojno življenje.

Nikolić je še menil, da novi vladi nikakor ne bo lahko, saj se bo morala spoprijeti s številnimi problemi, začenši z vprašanjem Kosova, ki ga je vlada do zdaj, kot je dejal, reševala z izmikanjem odgovornosti. "Mi pa želimo prevzeti odgovornost," je dejal Nikolić in dodal, da ima Srbija prijatelje na zahodu, vzhodu, severu in jugu. Dodal je še, da so Srbiji vsi sosedje enako pomembni.

Zavzel se je tudi za to, da bi pot Srbije v Evropsko unijo ostala "na stabilni smeri". Pri tem je spomnil na svoje nedavne pogovore s predstavniki EU-ja in menil, da bo vsaka srbska vlada ostala zavezana vstopu Srbije v EU.

Ponesrečeno praznovanje Vidovega dne
V četrtek zjutraj se je zgodil incident na srbsko-kosovski meji. Na prehodu Merdara je so se spopadli Srbi, namenjeni na Kosovo polje, in pripadniki kosovske policije. Uporabljeni so bili solzivec in gumijasti naboji, pri čemer je bilo poškodovanih 20 srbskih romarjev.

Avtobus z romarji je prečkal mejo pri Jarinju, nato pa ga je ustavila policija. Kosovci so zahtevali, da se avtobus vrne in prečka mejo na mejnem prehodu Merdara, kjer pa je nato izbruhnil prepir, ki mu je sledil spopad.

Srbi so bili namenjeni na Gazimestan, pravoslavni samostan na Kosovem polju, kjer potekajo slovesnosti ob Vidovem dnevu in obletnici velikega srbskega poraza z osmanskimi Turki daljnega leta 1389.

Srbija dobila mandatarja