Izetbegović je še posebej kot nehumane in proticivilizacijske označil Nikolićeve izjave o genocidu v Srebrenici. Foto: EPA
Izetbegović je še posebej kot nehumane in proticivilizacijske označil Nikolićeve izjave o genocidu v Srebrenici. Foto: EPA
Tomislav Nikolić
Nikolić je v zadnje pol leta s svojimi izjavami poskrbel za ogorčenje med sosedami in v mednarodni skupnosti. Foto: EPA

Predsedujoči predsedstvu BiH-a Bakir Izetbegović je zaradi sporne izjave odpovedal udeležbo na tristranskem srečanju v Carigradu s turškim in srbskim predsednikom.

Nikolić je za makedonsko televizijo Sitel dejal, da mednarodna skupnost že 17 let ne more iz BiH-a narediti države, zato ne deluje in počasi izginja pred našimi očmi.

V odprtem pismu Nikoliću je Izetbegović zapisal, da je s to izjavo znova grobo napadel BiH in užalil njene državljane. "S tem pismom vam želim sporočiti, da BiH, suverena, neodvisna in mednarodno priznana država, ne bo izginila," je dejal.

Izetbegović je srbskemu predsedniku očital, da njegove izjave spominjajo na besede obtoženega vojnega zločinca Radovana Karadžića, ki je na predvečer napada na državo oktobra leta 1991 v parlamentu republike BiH dejal, "da bo BiH postal pekel, muslimanski narod pa bo prenehal obstajati".

Po njegovih besedah to ni prvič, da je Nikolič dal nesprejemljive izjave, pri čemer je navedel zanikanje genocida v Srebrenici. Srbski predsednik je namreč za italijanski časopis Corriere della Sera dejal, da noben Srb ne priznava, da se je v Srebrenici zgodil genocid in da se od njih glede tega ne razlikuje.

Beograd: Nikolić govoril o skrbeh mednarodne skupnosti
Nikolić je od prihoda na oblast s svojimi spornimi izjavami poslabšal zaradi vojne že tako občutljive odnose s sosednjima Hrvaško in BiH-om, ki so se v času njegovega predhodnika Boris Tadić z nizom spravnih potez dvignili na višjo raven.

"Zares mi je žal, ker z grobimi in neresničnimi izjavami o Srebrenici, predtem o Vukovarju kot 'srbskem mestu', zdaj pa s tem, da BiH izginja, kažete, da se niste pripravljeni soočiti z resnico o dogodkih iz bližnje preteklosti," mu je še očital Izetbegović, čigar oče Alija Izetbegović je BiH popeljal v neodvisnost, kateri je sledila vojna z okoli 100.000 žrtvami.

Srečanje v Turčiji naj bi potekalo novembra na pobudo turškega predsednika Abdullaha Güla, na njem pa bi se Nikolić in Izetbegović srečala prvič, odkar je nacionalistični politik maja letos postal srbski predsednik.

Iz Nikolićevega urada so pozneje sporočili, gre za nesporazum, saj sestanek v Turčiji ni bil nikoli dogovorjen. Pojasnili so še, da je Nikolićeva izjava "izraz zaskrbljenosti zaradi slabega delovanja ustanov države BiH, kar je tudi enotno mnenje celotne mednarodne skupnosti".