Tomislav Nikolić je v nedeljo presenetljivo premagal takrat še aktualnega predsednika Borisa Tadića. Foto: EPA
Tomislav Nikolić je v nedeljo presenetljivo premagal takrat še aktualnega predsednika Borisa Tadića. Foto: EPA

Šlo je za odgovor na komentar novinarja nemškega časnika Frankfurter Allgemeine Zeitung, da danes v Vukovarju, hrvaškemu simbolu vojne vihre in trpljenja, živi več Srbov kot Hrvatov. Frankfurter Allgemeine Zeitung je intervju z Nikolićem opravil nekaj dni pred drugim krogom srbskih predsedniških volitev.

Hrvaški Jutarnji list je zdaj iz dolgega intervjuja izpostavil dele, v katerih Nikolić komentira odnose s Hrvaško in svoje prejšnje izjave o "Veliki Srbiji".

"Vsak ima sanje, ki jih nikdar ne more izpolniti," je izjavil Nikolić in pojasnil, da razume, da je Hrvaška zdaj mednarodno priznana država in da ne bo nikakršnih sprememb meje na Donavi.

Ob tem je dodal še, da namerava v vsakem primeru gostiti hrvaškega predsednika Iva Josipovića, čeprav ne more reči, ali bo prejel tudi z druge strani vabilo.

Josipović je sicer Nikoliću ob zmagi na volitvah 20. maja poslal čestitko, v njej pa zapisal, da so dobri sosedski odnosi nujno potrebni in da Hrvaška podpira srbsko integracijo v evroatlantske organizacije.