Ku Klux Klan ali KKK je bil na vrhuncu moči v 20. letih prejšnjega stoletja in ohranil svojo moč še celotno prvo polovico 20. stoletja, danes pa naj bi štel med 3.000 in 5.000 članov. Foto: EPA
Ku Klux Klan ali KKK je bil na vrhuncu moči v 20. letih prejšnjega stoletja in ohranil svojo moč še celotno prvo polovico 20. stoletja, danes pa naj bi štel med 3.000 in 5.000 članov. Foto: EPA
KKK-jevci imajo posebne iniciacijske obrede. Foto: EPA
Policijski poklon ubiti Michele Kiesewetter. Foto: Reuters

Po poročanju Spiegla bi bila dvojica lahko povezana s smrtjo policistke Michele Kiesewetter, ki jo je lani ubilo zloglasno Nacionalsocialistično podzemlje (NSU), ultradesničarska skupina, ki si je za tarčo vzela priseljence po vsej Nemčiji.
Nemški politiki so že obsodilil dejstvo, da sta policista obdržala službo, čeprav je policija že od leta 2003 vedela za njuno delovanje v rasističnem združenju, poimenovanem Evropski beli vitezi Ku Klux Klana.

Evropski beli vitezi Ku Klux Klana naj bi delovali v deželi Baden-Württemberg med letoma 2000 in 2002. Skupina častilcev izvirnega ameriškega rasističnega gibanja Ku Klux Klana naj bi imela v času svojega delovanja okoli 20 članov, za katere je uvedla poseben iniciacijski obred. Javnost za obstoj Evropskih belih vitezov najverjetneje sploh ne bi nikdar izvedela, če ne bi bilo obsežne preiskave "kebab umorov".

Zgolj disciplinsko kaznovana
Gre za policista iz južne nemške dežele Baden-Württemberg, danes stara 32 in 42 let, pri čemer je eden od njiju pripadnik navadnih policijskih sil, drugi pa načelnik odreda specialcev. Potem ko je prišlo na dan njuno udejstvovanje v organizaciji, katere cilji so v nasprotju z ustavo, so policista disciplinsko kaznovali, nista pa bila razrešena s položajev. Policista sta trdila, da se nista zavedala narave skupine, čeprav sta se redno udeleževala sestankov te skupine.

Eden izmed njiju je povedal, da je izstopil iz skupine po pol leta, drugi pa naj bi to storil še prej, saj naj bi se zavedel, za kaj pravzaprav gre pri skupini, ko je na neko zborovanje prišel tudi neki mladenič s tetovažami Hitlerja. Nadrejeni so jima verjeli in pustili, da obdržita uniforme.

Prav to je šokiralo mnoge v Nemčiji, med njimi tudi Zvezo javnih uslužbencev nemških kriminologov (BDK), ki je pozvala, da dvojico nemudoma odpustijo. "Nista vedela, da je Ku Klux Klan rasistična organizacija? Sprašujem se, koliko zabitosti mora policist izkazati in kako oddaljen od resničnega življenja mora biti, preden ga odstranijo s položaja," je bil ogorčen predsednik BDK-ja Andre Braun.

Sta vedela za umore?
Do razkritja je prišlo v sklopu obsežne preiskave o zločinih t. i. "kebab morilcev", trojice iz NSU-ja. 38-letni Uwe Mundlos, 34-letni Uwe Böhnhardt in 36-letna Beate Zschäpe so med letoma 2000 in 2006 oropali več bank in umorili devet priseljencev večinoma turškega rodu, predvsem majhnih podjetnikov, ki so prodajali kebabe in podobno.

NSU-jeva trojica naj bi stala tudi za smrtjo policistke Michele Kiesewetter, ki je bila pod poveljem enega izmed policistov, članov Ku Klux Klana, drugi pa je umorjeno poznal. Ker menijo, da je bila Kiesewetterjeva ubita na podlagi internega sporočila, nemški politiki zahtevajo, da v zvezi z zločinom zaslišijo policista iz Baden-Württemberga. Dokazov, da sta zares povezana z njeno smrtjo, sicer ni.

Medtem pa mnogi opozarjajo na dejstvo, da si je moral eden izmed policistov, da bi ga sprejeli v skupino, v ruševinah gradu Schwäbisch Halla v soju sveč z britvico zarezati v prst in spustiti kri na pisno zaprisego klana. "Kako so lahko take osebe del policijskih vrst? Je še takih primerov? Zakaj so se nadrejeni odzvali tako mlačno?" Na ta vprašanja oblasti v Berlinu zdaj iščejo odgovore.