Kandidat Jobbika Lajos Rig je po še neuradnih izidih kandidata vladajočega Fidesza premagal za las. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Kandidat Jobbika Lajos Rig je po še neuradnih izidih kandidata vladajočega Fidesza premagal za las. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Po preštetih 99 odstotkih glasov je kandidat Jobbika Lajos Rig osvojil 35,3 odstotka glasov, njegov tekmec pa 34,4 odstotka. Razlika je bila le okoli 300 glasov. Uradni izidi bodo predvidoma objavljeni v četrtek, ko bodo prešteli še glasove iz tujine.

Tokratna zmaga Jobbika je nov uspeh za stranko, ki je na lanskih parlamentarnih volitvah osvojila največji delež glasov do zdaj, nekaj več kot 20 odstotkov, in v parlamentu dobila 23 poslancev. Vendar pa od svoje ustanovitve leta 2003 stranka ni osvojila še nobenega posamičnega volilnega okrožja.

Nadomestne volitve so morali izvesti zaradi smrti poslanca Fidesza. Vladajoča stranka je sicer pred šestimi tedni na še enih nadomestnih volitvah v mestu Veszprem izgubila dvotretjinsko večino v parlamentu, ko je njen kandidat izgubil proti kandidatu opozicije.

Vodja Jobbika z milejšo retoriko
Ob naraščanju podpore prvi mož Jobbika Gabor Vona mili retoriko stranke, ki je med drugim Rome označevala za kriminalce. Stranka bi po pisanju britanskega BBC-ja lahko predstavljala pomemben izziv za vladajoči Fidesz na naslednjih parlamentarnih volitvah, saj je od konca lanskega leta po korupcijskih škandalih in nekaterih nepriljubljenih ukrepih utrpel precejšen padec priljubljenosti.

Glede na anketo Ipsosa pretekli mesec ima Fidesz v državi 21-odstotno podporo, Jobbik pa 18-odstotno. "Razpoloženja na Madžarskem je naklonjeno spremembi vlade in z Jobbikom ima Madžarska končno moč za to spremembo," je v nedeljo podpornikom v Tapolci dejal Vona.