Madžarski premier je izgubil supervečino v parlamentu. Foto: EPA
Madžarski premier je izgubil supervečino v parlamentu. Foto: EPA

Na volitvah v mestu Veszprem je opozicijski kandidat Zoltan Kesz s s slabimi 45 odstotki namreč premagal Lajosa Nemedija iz Fidesza, ki je prejel dobrih 33 odstotkov glasov.

Nadomestne volitve za poslanca so bile izvedene, ker je predhodnik Kesza iz Fidesza Tibor Navracsics postal novi evropski komisar za izobraževanje, kulturo, mlade in šport.

S supervečino do sprememb ustave
Orbanova stranka Fidesz je imela od leta 2010 v parlamentu dvotretjinsko večino, saj je imela v 199-članskem parlamentu 133 poslancev. S t. i. supervečino je lahko spreminjala ustavo, kar je leta 2011 tudi izkoristila. Po mnenju številnih so bile te spremembe nedemokratične, saj so posegle v številne zakone, ki zadevajo medije, sodstvo in volilni sistem.

Orban je nedeljski poraz po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA komentiral s svarilom kolegom, da ne smejo "počivati na lovorikah" preteklih zmag. Že pred volitvami pa je skušal Orban zmanjšati njihov pomen z izjavami, da dvotretjinska večina zdaj ni več tako pomembna, kot je bila, saj za zdaj ne načrtuje nobenih bistvenih reform več.

Poraza niso pričakovali
Navracsics je priznal, da v Fideszu poraza niso pričakovali in da morajo zdaj preučiti vzroke zanj ter izdelati novo strategijo. Nasprotno je novi poslanec Kesz po zmagi zadovoljno ocenil, da je Veszprem očitno "mesto zdrave pameti" in da so tamkajšnji volivci "naredili to, za kar jih je prosila država".

Nekateri poznavalci opozarjajo na dajanje prevelikega pomena nedeljskim volitvam. Fidesz lahko namreč znova dobi dvotretjinsko večino, npr. na kakšnih nadomestnih volitvah ali s prestopom katerega izmed poslancev. Če bi Fidesz zares potreboval takšno večino, bi si jo lahko zagotovil v petih mesecih, je dejal strokovnjak Zoltan Toth.