Na kraju nesreče je umrlo 26 ljudi, 200 je bilo ranjenih, med njimi jih je okoli deset še vedno v kritičnem stanju. Okoli 30 ponesrečencev so prepeljali na zdravljenje v tujino. Foto: Reuters
Na kraju nesreče je umrlo 26 ljudi, 200 je bilo ranjenih, med njimi jih je okoli deset še vedno v kritičnem stanju. Okoli 30 ponesrečencev so prepeljali na zdravljenje v tujino. Foto: Reuters

Požar je izbruhnil, ko se je okoli 400 mladih udeležilo koncerta rockovske skupine Goodbye to Gravity. Vzrok požara naj bi bil ognjemet, ki je bil del glasbenega nastopa. Najprej je zagorel steber, nato pa se je ogenj v nekaj sekundah razširil na strop objekta. V kaosu je prišlo še do nenadzorovanega prerivanja, v katerem so številni dobili poškodbe. Od skoraj 200 ranjenih je bilo 146 hospitaliziranih zaradi opeklin in vdihavanja dima ter drugih poškodb.

Prvi izsledki preiskave so pokazali številne pomanjkljivosti pri varnostnih ukrepih v nočnem klubu. Med drugim so bila odprta samo ena izhodna vrata, klub ni imel zasilnih izhodov, za zvočno izolacijo pa so uporabili vnetljive materiale. Tri lastnike kluba so pridržali zaradi suma nenaklepnega uboja.

Prvi obtoženi aktualni premier
Tragedija je v Romuniji sprožila množične protivladne proteste, zaradi katerih je odstopil premier Victor Ponta, ki je bil že tako pod velikim pritiskom zaradi očitkov o utaji davkov in pranju denarja. V torek so za njegovega naslednika imenovali nekdanjega evropskega komisarja za kmetijstvo Daciana Ciolosa.

Ponta, ki je bil na mestu premierja od leta 2012, je bil že dlje časa pod političnim pritiskom - zaradi korupcije mu tudi sodijo; obtožen je ponarejanja, pranja denarja in davčnih utaj. Ponta, ki je prvi romunski premier, proti kateremu sodni proces poteka v času premierskega mandata, vse očitke zavrača. Obtožnica se nanaša na čas med letoma 2007 in 2008, ko naj bi Ponta kot odvetnik svetoval dvema državnima energetskima podjetjema. Iz odvetniške pisarne svojega študijskega in strankarskega prijatelja Dana Sove naj bi za dejavnosti, ki jih dejansko sploh ni opravil, prejel več kot 40.000 evrov.