Proti Ponti je bil usmerjen največji gnev množice. Foto: Reuters
Proti Ponti je bil usmerjen največji gnev množice. Foto: Reuters
Romunija
Največji protest je potekal v Bukarešti, zbrali pa so se tudi v drugih mestih. Foto: Reuters
Ponta odhaja s položaja

Potem ko je petkov požar v nočnem klubu v Bukarešti zahteval 32 življenj, se je na ulicah prestolnice v torek zvečer namreč zbralo 20.000 ljudi. Ogorčenje nad tragedijo je namreč preraslo v upor proti korupciji na visoki ravni, množica pa je vzklikala: "Morilci!" in "Korupcija ubija!" Zahteve za odstop so poleg Ponte letele tudi na notranjega ministra Gabriela Opreo in župana okrožja Bukarešte, v katerem leži klub Colectiv, ki je bil prizorišče petkove tragedije.

Priznava"legitimno jezo v družbi"
V klubu glede na dosedanje ugotovitve niso upoštevali varnostnih zahtev, k tragediji pa naj bi po prepričanju protestnikov s korupcijo in njenim dopuščanjem prispeval tudi Ponta. "Odrekam se mandatu premierja," je zato 43-letni socialdemokrat dejal v izjavi, ki jo je prenašala televizija. "Upam, da bo odstop vlade zadovoljil ljudi, ki so bili na ulici," je dejal. Kot je dodal, priznava "upravičeno jezo v družbi". Prav tako je kot legitimno označil željo, da za tragedijo v nočnem klubu odgovarjajo tudi tisti na višjih položajih, in ne le trije lastniki kluba, ki so jih že aretirali.

32 žrtev, 200 ranjenih
Požar je izbruhnil, ko se je okoli 400 mladih udeležilo koncerta rockskupine Goodbye to Gravity. Vzrok požara naj bi bil ognjemet, ki je bil del glasbenega nastopa. Najprej je zagorel steber, nato pa se je ogenj v nekaj sekundah razširil na strop objekta. V kaosu je prišlo še do nenadzorovanega prerivanja, v katerem so številni dobili poškodbe. Od skoraj 200 ranjenih je bilo 146 hospitaliziranih zaradi opeklin in vdihavanja dima ter drugih poškodb.

Romunski predsednik Klaus Iohannis se je po tragediji, ki je pretresla državo, že v nedeljo zavzel za temeljne spremembe v romunski družbi, ki jo razjeda korupcija. "Ne smemo več dopuščati nesposobnosti oblasti, neučinkovitosti institucij in ne moremo dopustiti, da se korupcija razvije do točke, na kateri ubija," je dejal.

Prvi obtoženi aktualni premier
Ponta, ki je na položaju premierja od leta 2012, je sicer že dlje časa pod političnim pritiskom, tako opozicija kot Iohannis pa sta že večkrat zahtevala njegov odstop.

Zaradi korupcije mu tudi sodijo - obtožen je ponarejanja, pranja denarja in davčnih utaj. Ponta, ki je prvi romunski premier, proti kateremu sodni proces poteka v času premierskega mandata, vse očitke zavrača. Obtožnica se nanaša na čas med letoma 2007 in 2008, ko naj bi Ponta kot odvetnik svetoval dvema državnima energetskima podjetjema. Iz odvetniške pisarne svojega študijskega in strankarskega prijatelja Dana Sove naj bi za dejavnosti, ki jih dejansko sploh ni opravil, prejel več kot 40.000 evrov.

Pontov predhodnik in mentor Adrian Nastase, premier med letoma 2000 in 2004, je bil v letih 2012 in 2014 v dveh primerih zaradi korupcije obsojen na več let zapora.

Ponta odhaja s položaja