Kern vodi avstrijske železnice od leta 2010. Foto: Reuters
Kern vodi avstrijske železnice od leta 2010. Foto: Reuters
false
Avstrija doživlja burno politična dogajanje. V drugem krogu predsedniških volitev ima veliko možnosti za zmago kandidat skrajne desnice. Foto: Reuters

Vse deželne centrale socialdemokratov (SPÖ), razen dunajske, so za položaj kanclerja 50-letnega Kerna že podprle. Poleg tega je kandidaturo zavrnil drugi potencialni kandidat, medijski mogotec Gerhard Zeiler.

Deželni vodje socialdemokratov so začeli iskati novega kanclerja, potem ko je Faymann v ponedeljek presenetljivo odstopil tako z mesta kanclerja kot predsednika socialdemokratov. Tako se je odzval na pozive k odhodu, ki so se zvrstili po aprilskem porazu socialdemokratskega kandidata v prvem krogu predsedniških volitev. Na njih je s presenetljivo prednostjo slavil Norbert Hofer iz skrajnodesničarske Svobodnjaške stranke Avstrije (FPÖ), ki se bo 22. maja v drugem krogu spopadel z zelenim kandidatom Alexandrom van der Bellnom.

Dunajski župan Michael Häupl, ki je tudi na čelu celotnega SPÖ-ja, je v zadnjih dneh sicer navijal za svojega prijatelja, nekdanjega direktorja avstrijske radiotelevizije Zeilerja, ki pa je na koncu sporočil, da ni na voljo za spopad s Kernom, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Časopis Kurier pa piše, da zdaj tako tudi Häupl podpiral Kerna. Z izbiro Kerna so zadovoljni tudi v združenju socialdemokratskih sindikatov. APA poroča, da bo tako petkovo imenovanje Kerna na čelo socialdemokratov le še formalnost.

Predčasnih volitev naj ne bi bilo
Začasni kancler je Reinhold Mitterlehner iz Avstrijske ljudske stranke (ÖVP), ki je že naštela nekaj pogojev za nadaljevanje rdeče-črne koalicije. Med drugim ÖVP zahteva ohranitev omejevalne azilne in begunske politike. Predčasnih volitev ÖVP za zdaj ni zahteval, vse pa naj bi bilo odvisno od nadaljnjega sodelovanja koalicije, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V sredo naj bi avstrijski predsednik Heinz Fischer zaprisegel Kerna za kanclerja, nato bo ta vodil prvo sejo vlade, ki se bo istega dne predstavila parlamentu. O sestavi Kernove vlade se za zdaj sicer le ugiba, jasno naj bi bilo, da bo prišlo do nekaj zamenjav.

Sin tajnice in elektroinštalaterja
Kern, sin tajnice in elektroinštalaterja, rojen leta 1966, velja za ambicioznega in vztrajnega človeka. Kariero je začel v strankarski politiki, več let je tudi uspešno deloval na gospodarskih področjih, ki so blizu države.

Študiral je novinarstvo, kjer je kratek čas kot gospodarski novinar tudi delal, nato pa je končal podiplomski študij iz menedžmenta. Pri 25 letih je postal asistent državnega sekretarja Petra Kostelke.

Ko je ta tri leta pozneje postal poslanec, je prevzel položaj vodje strankine pisarne in tiskovnega predstavnika Kostelke kot vodje poslanske skupine SPÖ-ja. Na čelu avstrijskih železnic je od leta 2010.