Zaradi vojne je bilo v Siriji razseljenih več milijonov ljudi. Foto: EPA
Zaradi vojne je bilo v Siriji razseljenih več milijonov ljudi. Foto: EPA

"V Ženevo odhajamo z misijo upanja," je v izjavi za javnost sporočil generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun, vendar ni navedel podrobnosti o tem, kdo se je bo udeležil. Prav tako ni znano, ali je med povabljenci tudi Iran, ki velja za tesnega zaveznika režima sirskega predsednika Bašarja Al Asada.

Ban sicer pričakuje, da bodo "vsi regionalni in mednarodni partnerji pokazali resno podporo za konstruktivna pogajanja". Datum konference je bil določen ob posredovanju ZDA in Rusije.

Na srečanju v začetku tega meseca v Carigradu je razcepljena sirska opozicija privolila v udeležbo na mirovni konferenci, kar je omogočilo določitev točnega datuma. Predtem je opozicija udeležbo pogojevala z odstopom Asada, pri katerem vztraja še naprej, če se po njenem mnenju hoče doseči dogovor z rešitev krize.

Sprti strani prvič iz oči v oči
Konferenca pod nazivom Ženeva 2 naj bi za pogajalsko mizo prvič v skoraj treh letih spopadov združila predstavnike sirske vlade in opozicije. Na pogovorih naj bi skušali doseči dogovor o določilih s konference v Ženevi 30. junija 2012, ki predvidevajo oblikovanje prehodne vlade, pod katere nadzor bi prešli tudi vojska in policija.

Generalni sekretar ZN-a pričakuje, da bodo predstavniki sirske vlade v Ženevo prišli z jasnim razumevanjem teh določil in z resnimi nameni končati vojno, ki je od marca leta 2011 zahtevala že več kot 100.000 življenj, medtem ko je moralo skoraj devet milijonov ljudi zapustiti svoje domove.