Obama in Medvedjev sta se tokrat sešla sedmič. Foto: Reuters
Obama in Medvedjev sta se tokrat sešla sedmič. Foto: Reuters
Dmitrij Medvedjev in Barack Obama
Kritiki Obami očitajo, da vodi preveč popustljivo zunanjo politiko, kar naj bi ogrožalo vpliv Washingtona v svetu. Foto: Reuters
Velesili za tesnejše sodelovanje

Predsednik ZDA je v Beli hiši gostil ruskega kolega, s katerim sta govorila o številnih dvostranskih in mednarodnih vprašanjih, posebno pozornost pa namenila trgovini in vlaganjem, ki naj bi dopolnili otopljene politične odnose med nekdanjima hladnovojnima nasprotnicama.

Rusija se želi pridružiti Svetovni trgovinski organizaciji (WTO), a ZDA vztrajajo, da mora storiti več na področju varovanja intelektualne lastnine. Obama je izrazil podporo ruski kandidaturi za članstvo v WTO-ju. "Da bi se Rusija še bolj integrirala v svetovno gospodarstvo, potrjujem našo močno zavezanost ruskemu članstvu v WTO-ju. Rusija sodi v WTO," je poudaril ameriški predsednik. Medvedjev je poudaril gospodarsko naravo svojega obiska v ZDA. Rusija je osmo največje gospodarstvo na svetu, a je šele 25. največja zunanjetrgovinska partnerica ZDA.

Predsednika sta se dogovorila, da bo Rusija znova dovolila uvoz ameriške perutnine skoraj šest mesecev po tem, ko je to prepovedala, ker čiščenje s klorom krši ruska pravila o varnosti v živilski industriji.

Odnosi med državama postavljeni na novo
Obama je po pogovorih dejal, da je bilo treba v preteklih 17 mesecih, odkar je postal predsednik ZDA, odnose med državama postaviti na novo. Ob tem je izpostavil glavne uspehe, ki so zaznamovali to obdobje, kot so sporazum o omejevanju strateške jedrske oborožitve, dogovor o sankcijah proti Iranu in izboljšanje sodelovanja na področju boja proti terorizmu. Predsednika sta se med drugim dogovorila za tesnejše sodelovanje na področju obveščevalnih dejavnosti in pri vojni proti terorizmu.

Sogovornika sta se strinjala, da so se odnosi med Washingtonom in Moskvo močno izboljšali. "Naša država je varnejša in svet je varnejši, kadar se ZDA in Rusija dobro razumejo," je dejal Obama in dodal, da imata državi različna stališča do nekaterih vprašanj, kot je na primer Gruzija, a se bosta o njih odkrito pogovarjali.

Ledeni čaj za Obamo, kokakola za Medvedjeva
Voditelja svetovnih velesil sta pogovore v Beli hiši prekinila in odšla na hamburger v restavracijo v predmestju Washingtona, kjer je Obama pil ledeni čaj, Medvedjev pa kokakolo, jedla vsak svoj hamburger in si delila francoski krompirček.

Medvedjev in Obama bosta v petek odpotovala v Kanado, kjer se bosta udeležila najprej vrhunskega srečanja držav skupine G8, nato pa še vrha skupine G20.

Medvedjev je svoj obisk v ZDA začel v Kaliforniji, kjer si je v Silicijevi dolini ogledal nekatera tamkajšnja uspešna podjetja. Med drugim je odprl svoj račun na Twitterju z uporabniškim imenom KremeljRusija. "Pozdravljeni vsi, zdaj sem na Twitterju," se je glasilo njegovo prvo sporočilo. Ruski predsednik je obiskal tudi podjetje Cisco, ki bo v prihodnjem desetletju v Rusijo vložilo milijardo dolarjev, in se sešel z vodilnimi ameriškimi voditelji, ki jih je skušal prepričati, naj vlagajo v rastoče rusko gospodarstvo.

Velesili za tesnejše sodelovanje