Ameriški predsednik se je odločil, da bo oster do Kitajske, a da se pred njo ZDA nikakor ne bodo izolirale. Foto: EPA
Ameriški predsednik se je odločil, da bo oster do Kitajske, a da se pred njo ZDA nikakor ne bodo izolirale. Foto: EPA
Dalajlama
Kitajce zelo jezi napoved ameriške administracije, da se bo predsednik Obama srečal s tibetanskim duhovnim voditeljem dalajlamo. Foto: EPA
Spor med ZDA in Kitajsko

Predsednik Obama je na srečanju z demokratskimi senatorji povedal, da bo pritiskal na Kitajsko in druge države, da se bodo držale trgovinskih dogovorov, ki so jih sklenili. Ob tem pa je dodal, da do Kitajske ne bo izvajal nobenega protekcionizma, saj bi bilo "zaprtje ameriškega trga pred kitajskim velika napaka".

"Način, ki ga bomo ubrali, je ta, da bomo veliko strožji pri uresničevanju trenutnih pravil in dogovorov. Pritiskali bomo na Kitajsko in druge države, da bodo odprle svoje trge, tako kot smo mi svojega," je povedal Obama in dodal, da se nikakor ne bodo umaknili pred mednarodno konkurenco. "Naša prihodnost temelji na naši sposobnosti prodaje naših proizvodov po vsem svetu, in Kitajska bo zagotovo eden naših največjih trgov," je Obama še povedal senatorjem.

Ameriški predsednik je ob tem poudaril še, da bodo preverjali tudi upravičenost menjalnih tečajev. "Eden izmed izzivov, ki nas čaka na mednarodnem področju, so menjalni tečaji in skrb, da naše dobrine ne bodo imele previsokih in njihove prenizkih cen," je še dodal Obama. Ob tem z besedami ni omenil kitajskeha juana, a je znano, da ZDA že dalj časa pritiskajo na Peking, naj dopusti dvig vrednosti svoje valute, saj naj bi umetno devalvirali svojo valuto in tako ustvarili cenovno prednost za kitajske izdelke.

Kitajska: Pritiski ne bodo pomagali
Na Obamove besede se je že odzvala tudi Kitajska. Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Ma Džaošu je poudaril, da vrednost kitajskega juana ni razlog za presežek v trgovanju z ZDA in da je vrednost juana na razumni ravni. "Ta trenutek je, glede na ponudbo in povpraševanje, vrednost juana razumna in uravnotežena," je povedal Ma. "Obtoževanja in pritisk ne pripomoreta pri reševanju težav," je še dodal predstavnik zunanjega ministrstva.

Odnosi med Kitajsko in ZDA vse ostrejši
Napetosti med Kitajsko in ZDA se v zadnjem času stopnjujejo. Peking je najprej zmotila napoved Washingtona, da bo Tajvanu prodal za 6,4 milijarde dolarjev orožja, k dobrim odnosom pa niso pripomogli niti napadi kitajskih hekerjev na ameriške spletne strani in načrtovani obisk tibetanskega duhovnega vodje dalajlame v ZDA.

Napetosti med ZDA in Kitajsko:
- ZDA so prepričane, da je Kitajska odgovorna za napad na ameriški spletni iskalnik Google.
- Napoved Washingtona, da bo Tajvanu prodal za 6,4 milijarde dolarjev orožja, je ujezila Peking.
- Kitajska opozarja, da bo srečanje Obame z dalajlamo ogrozilo dobre odnose med državama.
- Državi se ne uspeta dogovoriti o medsebojni trgovini.
- ZDA se bojijo, da Kitajska ne bo podprla strožjih sankcij do Irana zaradi njegovega jedrskega programa.
- ZDA so razočarane nad nepopuščanjem Kitajske na svetovnem podnebnem vrhu v Köbenhavnu.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva je ameriškega presednika opozoril, da bo njegovo srečanja s tibetanskim duhovnim vodjo le poslabšalo odnose s Kitajsko. "Upamo, da bodo ZDA razumele občutljivost tibetanskega vprašanja, da se bodo primerno in previdno odzvale na stvari in da se bodo izognile nadaljnji škodi za odnose med ZDA in Kitajsko," so sporočili z zunanjega ministrstva.

Spor med ZDA in Kitajsko