Madež ogroža gospodarstvo prizadetih zveznih držav in številne živali na območju. Foto: EPA
Madež ogroža gospodarstvo prizadetih zveznih držav in številne živali na območju. Foto: EPA
Mehiški zaliv
Poskusi zajezitve naftnega madeža so bili do zdaj neuspešni. Foto: Reuters
Barack Obama
Bela hiša zavrača kritike, da se ni primerno in dovolj hitro odzvala na katastrofo. Foto: EPA

Medtem ko se predsednik ZDA Barack Obama pripravlja, da si bo od blizu ogledal uničenje, ki ga iztekajoča nafta povzroča ob obali Louisiane, strokovnjaki opozarjajo, da se je madež v nekaj dneh povečal za trikrat.

Misisipi, Alabama, Louisiana in Florida so zaradi madeža razglasili izredno stanje. Državni tožilci iz teh zveznih držav in Teksasa se bodo srečali, da bi se pogovorili o pravnih možnostih, medtem pa se povečujejo pritiski na podjetje British Petroleum (BP), ki je imelo v lasti naftno ploščad, na kateri je 20. aprila odjeknila eksplozija. Ploščad je potonila, iz nje in iz vrelca nafte pa se v morje vsak dan iztečejo ogromne količine nafte. Čistilno akcijo ovirata slabo vreme in razburkano morje.

Madež enak velikosti Puerto Rica
Ameriška obalna straža je sprva ocenila, da v morje vsak dan steče okoli 750.000 litrov nafte, v soboto pa je priznala, da je skoraj nemogoče natančno oceniti količino iztekajoče se nafte.

Satelitske slike, ki jih je analizirala univerza v Miamiju, kažejo, da se je madež povečal in je po velikosti približno enak Puerto Ricu. V nekaj dneh naj bi se povečal na okoli 9.900 kvadratnih kilometrov.

BP na udaru kritik
Guverner Louisiane Bobby Jindal se bo srečal z Obamo, ki odgovornost za katastrofo pripisuje BP-ju. Jindal trdi, da od podjetja še vedno ni dobil podrobnega načrta o tem, kako namerava ustaviti odtekanje nafte in zamejiti madež, ki po besedah guvernerja ne ogroža le močvirja in ribištva v Louisiani, temveč tudi način življenja ljudi. Močvirja v Louisiani predstavljajo vir dohodka več milijard dolarjev vredne ribiške industrije.

Eden izmed prebivalcev Louisiane je katastrofo označil za hujšo od divjanja orkana Katrina leta 2005, ker "bo trajalo leta, da se odstranijo njene posledice".

Politične težave Obame zaradi madeža
Primerjavi katastrofe zaradi naftnega madeža s Katrino se ni mogel izogniti niti Obama. Predvsem njegovi politični nasprotniki mu očitajo, podobno kot pred skoraj petimi leti njegovemu predhodniku Georgeu Bushu, počasen odziv na katastrofo.

Konservativni radijski voditelj Rush Limbaugh je med svojim programom dejal, da je naftni madež "Obamova Katrina". S tem se ne strinjajo liberalni mediji, ki se jim zdi primerjava absurdna.

Bela hiša je sporočila, da so obalno stražo na kraj nesreče poslali skoraj takoj po eksploziji, namestnik notranjega ministra pa je na prizorišče odpotoval naslednji dan. Administracije je tesno sodelovala s krajevnimi oblastmi in BP-jem od vsega začetka, še dodajajo.

Obama podprl črpanje nafte ob obali
Nekaj dni pred nesrečo, v začetku aprila, je Obama oznanil načrt o širjenju črpanja nafte ob ameriški obali, ki je naletel na odobravanje med republikanci in drugimi kritiki predsednika. Predsednik je priznal, da odločitev ni bila lahka, a tehtnico v prid tej odločitvi ja nagnila želja po gospodarski rasti, novih delavnih mestih in konkurenčnosti.

Predsednikovo odločitev so napadli nekateri demokrati in okoljevarstveniki, ki so po nesreči še glasnejši v svojih pozivih Obami, naj prepove vrtanje nafte ob obali.