Obama želi s preklicem potovanja pritisniti na republikance. Foto: BoBo
Obama želi s preklicem potovanja pritisniti na republikance. Foto: BoBo
Labirinti sveta: Proračuni, koalicije

Iz Bele hiše so sporočili, da se je Obama za preklic potovanja odločil na podlagi težav pri napredovanju glede potovanj v tujino zaradi zaprtja vlade in njegove odločenosti, da nadaljuje pritisk na republikance, da nemudoma dovolijo glasovanje o zakonu.

Obama je dejal, da bi dovolj republikancev zakon potrdilo, če bi predsednik predstavniškega doma republikanec John Boehner dovolil glasovanje brez dodatnih strankarskih pogojev. Tega Boehner po mnenju Obame ne želi narediti, saj naj ne bi želel razjeziti ekstremistov znotraj republikanske stranke, poroča Al Džazira.

Ameriški predsednik bi moral v soboto začeti enotedensko azijsko turnejo, v sklopu katere bi obiskal Bali v Indoneziji in Brunej, kjer bi se udeležil regionalnih vrhov pred potovanjem v Malezijo in na Filipine. Obama je v telefonskem pogovoru z indonezijskim predsednikom Susilom Bambangom Judojonojem po poročanju BBC-ja izrazil svoje obžalovanje preklica potovanja. To namreč ni bilo preloženo, temveč preklicano.

Dogodkov, kjer Obame ne bo, torej vrha Azijsko-pacifiškega gospodarskega sodelovanja (Apec) v Indoneziji in Vzhodnoazijskega vrha v Bruneju, se bo namesto njega udeležil zunanji minister John Kerry.

Bela hiša: Krivi so republikanci
"Preklic tega potovanja je še ena posledica tega, da so republikanci izsilili zaprtje vlade," so sporočili iz Bele hiše. "To zaprtje, ki bi se mu lahko izognili, nas omejuje pri ustvarjanju delovnih mest skozi promocijo ameriškega izvoza in utrjevanju ameriškega vodstva in ameriških interesov v največjem razvijajočem se svetovnem tržišču," so še zapisali.

Še v sredo so v Beli hiši dejali, da bo Obama preložil obiska v Maleziji in na Filipinih, in vztrajali, da bo v Indonezijo in Brunej le potoval.

Labirinti sveta: Proračuni, koalicije