Na vzhodu Mosula potekajo srditi ulični boji. Foto: Reuters
Na vzhodu Mosula potekajo srditi ulični boji. Foto: Reuters

Po začetku ofenzive na drugo največje iraško mesto na severu države 17. oktobra so (pro)vladne sile, šiitske milice in sile iraških Kurdov, pešmerge, zasedle več deset vasi in mest okoli Mosula, ki je pod nadzorom t. i. Islamske države od leta 2014. Zaradi odpora džihadistov so na pomoč elitni protiteroristični enoti prišle zračne sile koalicije pod vodstvom ZDA, ki so napadle položaje IS-ja, poroča BBC.

Domnevno tam ni bilo nobenih civilistov, iraški poveljniki pa so enotam večkrat ukazali, naj jih ne poškodujejo. BBC poroča, da so prebivalci dejali, da je IS napad pričakoval in se umaknil že pred dvema dnevoma, v soseski pa je pustil le nekaj žepov odpora, da bi upočasnil napredovanje ofenzive.

Trije IS-ovi samomorilski napadalci naj bi skušali v vladne sile zapeljati vozila, opremljena z razstrelivom, a so bila pravočasno uničena. Džihadisti so vladne sile napadali z minometi, avtomatskim orožjem, ostrostrelci in protitankovskimi raketami. BBC navaja poročanje Associated Press, da je bila to najintenzivnejša urbana bitka v Mosulu po začetku ofenzive.

ZN zaskrbljen za civiliste
Združeni narodi so izrazili zaskrbljenost za varnost okoli 1,5 milijona civilistov, ki po ocenah živijo v Mosulu. Prihajajo namreč poročila o množičnih pobojih in uporabi civilistov za živi ščit.

Urad ZN-a za človekove pravice je v petek predstavil nove dokaze o kršitvah človekovih pravic v in okoli Mosula. Kot ugotavlja urad, je IS v ponedeljek ustrelil okoli 50 lastnih borcev zaradi dezerterstva, morda pa je bilo ubitih tudi 180 vladnih uslužbencev.

Iz mesta Hamam al Alil je bilo domnevno 1.000 civilistov prepeljanih v Tal Afar, morda z namenom uporabe za živi ščit, družinam v Hamam al Alilu pa je bilo rečeno, naj predajo otroke, še posebej dečke, starejše od devetih let. Verjetno gre v tem primeru za uporabo otrok za vojake, poroča BBC.