Kot je povedal predstavnik Nata, Osama bin Laden ne živi v jami. Foto: EPA
Kot je povedal predstavnik Nata, Osama bin Laden ne živi v jami. Foto: EPA

Kot je poročala ameriška televizija CNN, ki se sklicuje na izjave enega izmed predstavnikov zveze Nato, naj bi vodja teroristične mreže Al Kaida in njegov namestnik živela v hišah, neposredno v bližini drug drugega. Živela naj bi v relativnem ugodju, pod zaščito tamkajšnjega prebivalstva in nekaterih pripadnikov pakistanske obveščevalne službe.

"Nihče od Al Kaide ne živi v jami," je povedal vir, ki želi zaradi obveščevalnih dejavnosti ostati neimenovan. CNN-ov vir ni hotel povedati, od kod je dobil omenjene podatke, a je razkril, da ima dostop do nekaterih najobčutljivejših informacij severnoatlantskega zavezništva.

Bin Laden se je selil sem in tja, tako tudi Mula Omar
Natov predstavnik je povedal, da se je Osama bin Laden v zadnjih letih premikal od gorate pokrajine Čitral na severozahodu Pakistana ob meji s Kitajsko pa do doline Kuram, ki meji s Tora Boro v Afganistanu in ki je eno od oporišč talibanov. Potrdil je tudi ameriške ugotovitve, da se je vodja talibanov Mula Omar v zadnjih mesecih gibal med pakistanskima mestoma Kveto in Karačijem.

Osama bin Laden se skriva že devet let, pakistanska vlada pa vseskozi zanika, da se vodja Al Kaide, ki je odgovoren za teroristične napade na ZDA 11. septembra 2001, skriva v Pakistanu.