Južnosudanska vojska med patruljiranjem po ulicah Džube. Foto: EPA
Južnosudanska vojska med patruljiranjem po ulicah Džube. Foto: EPA
V napadu na poslopje ZN-a sta bila ubita dva indijska pripadnika modrih čelad. Foto: EPA

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon je že opozoril, da so poslopja ZN-a v Južnem Sudanu preplavljena z ljudmi, ki iščejo zaščito. Pri modrih čeladah je tako zatočišče poiskalo že več kot 40.000 ljudi. Ban Ki Moon je dodal, da so kapacitete ZN-a dosegle skrajne meje, zato skušajo zdaj svojo misijo v Južnem Sudanu okrepiti s pripadniki mirovnih misij iz drugih držav.

"Zahtevam, da vsi politični in vojaški voditelji ter poveljniki milic prekinejo sovražnosti in nasilje nad civilisti. Imajo odgovornost do ljudi Južnega Sudana, da končajo krizo in najdejo politična sredstva za rešitev razhajanj," je med obiskom Filipinov dejal Ban.

ZN se je medtem odločil, da vse nenujne oziroma civilne pripadnike svoje misije UNMISS umakne v Ugando. Iz mesta Bor so jih že prepeljali v južnosudansko prestolnico Džuba, poteka pa tudi evakuacija iz zvezne države Enotnost (Unity). A ZN se iz Južnega Sudana vendarle ne umika. Nasprotno, število modrih čelad v Boru in v Enotnosti bodo še okrepili, so sporočili iz svetovne organizacije.

Predsednik proti nekdanjemu podpredsedniku
V Južnem Sudanu se že teden dni nevarno stopnjuje nasilje med frakcijami, zvestimi predsedniku Salvi Kiiru in nekdanjemu podpredsedniku države Rieku Macharju, ki ga Kiir obtožuje poskusa državnega udara. Stopnjujejo se strahovi, da Južnemu Sudanu grozi državljanska vojna.

Po poročanju BBC-ja Machar trdi, da so njegove sile zavzele zvezno državo Enotnost, kjer so glavna naftna polja, ter da nadzorujejo večji del Južnega Sudana. BBC še poroča, da naj bi ključni vojaški poveljnik v zvezni državi Enotnost James Koang prestopil na stran upornikov.

Vlada priznala moč upornikov
Tudi vladna stran je danes priznala, da je velik del Enotnosti v rokah upornikov, čeprav je sprva trdila, da je prestopil le Koang, ne pa tudi vojaki, in da uporniki nadzorujejo kvečjemu prestolnico Enotnosti Bentiu, medtem ko so naftna polja še vedno v vladnih rokah. Če so naftna polja res v rokah upornikov, bi lahko prišlo tudi do vojaškega posredovanja sosednjega Sudana.

Nemška tiskovna agencija dpa medtem poroča, da so uporniki zavzeli več ključnih delov v tej zvezni državi, člani tamkajšnje vlade pa so v strahu zbežali iz prestolnice Bentiu. V napadih je bil med drugim ubit član parlamenta. Francoska tiskovna agencija AFP pa poroča, da naj bi bile ulice Bentiuja polne trupel. Ubitih naj bi bilo več kot sto ljudi.

Mrtvih že najmanj 500 ljudi
Doslej je bilo v spopadih ubitih najmanj 500 ljudi, med njimi številni civilisti. Napadeno je bilo tudi poslopje ZN-a pri Boru, ko sta bila ubita dva pripadnika modrih čelad. V soboto so uporniki streljali tudi na ameriška helikopterja, pri čemer so bili ranjeni štirje ameriški vojaki.

V Južni Sudan sta medtem svoje vojake poslali Uganda in Kenija z namenom zaščititi njune državljane. Več držav, med njimi ZDA in Velika Britanija, je v Južni Sudan poslalo tudi svoja letala, da pomagajo pri evakuaciji civilistov.