Spopadi so se iz prestolnice Juba že razširili na območja z naftnimi polji. Foto: Reuters
Spopadi so se iz prestolnice Juba že razširili na območja z naftnimi polji. Foto: Reuters
Nasilje v Južnem Sudanu

Poleg tega je potrdil, da sile, ki se bojujejo proti vladni vojski, delujejo pod njegovim poveljstvom.

V Južnem Sudanu je vse bolj nemirno. Uporniki so napadli ameriški vojaški helikopter, ki je skušal iz države evakuirati ameriške državljane. Štirje vojaki so ranjeni. V najmlajši državi na svetu že skoraj teden dni namreč divjajo hudi spopadi, ki bi lahko državo po komaj dveh letih neodvisnosti od Sudana pahnili v državljansko vojno.

Ranjene vojake odpeljali v Kenijo
Zaradi zaostrenih razmer je v Južni Sudan že več držav poslalo letala, da bi umaknili svoje državljane. Pri evakuaciji iz kraja Bor pomagajo tudi ameriški vojaki, na katere pa so streljali uporniki. Trije ameriški helikopterji so poskušali pristati v Boru, da bi vzeli nekaj civilistov, a so na njih začeli streljati. Helikopterji so zato opustili pristanek in se vrnili v sosednjo Ugando. Pri tem so bili ranjeni štirje ameriški vojaki, ki so jih že odpeljali v Kenijo na zdravljenje, poškodovan je bil tudi eden izmed helikopterjev.

Uganda je že v petek v to državo poslala svoje vojake, da bi pomagali pri evakuaciji ugandskih državljanov, kitajsko podjetje China National Petroleum prav tako umika svoje delavce nazaj v prestolnico Juba.

Kenija je ob tem napovedala, da bo v državo poslala svoje vojake, da bi zaščitili okoli 1.600 kenijskih državljanov. Mnogi so ujeti v mestu Bor, ki so ga pred dnevi zasedli uporniki proti južnosudanskemu predsedniku Salvi Kiirju. Poleg tega bo Kenija v južnosudansko prestolnico Juba z letali dostavila humanitarno pomoč v hrani, vodi in zdravilih, letala pa bodo nazaj v Kenijo peljala kenijske državljane.

Begunska taborišča se polnijo
V nasilju v Južnem Sudanu, ki je izbruhnilo prejšnjo nedeljo, je bilo ubitih že več sto ljudi, okoli 35.000 jih je pred nasiljem zbežalo v begunska taborišča. Spopadajo se frakcije, zveste predsedniku Salvi Kiirju, ki pripada večinski etnični skupini Dinka, in nekdanjemu podpredsedniku države Rieku Macharju iz ljudstva Nuer, ki ga Kiir obtožuje poskusa državnega udara.

Prizadevanja za pomiritev med sprtima stranema se medtem nadaljujejo. Ameriški državni sekretar John Kerry je v Južni Sudan poslal posebnega odposlanca Donalda Bootha, ki naj bi pomagal pri vzpostavljanju dialoga. "Zdaj je čas, da voditelji v Južnem Sudanu vzpostavijo nadzor nad oboroženimi skupinami in da se takoj prenehajo napadi na civiliste in konča nasilje med različnimi etničnimi in političnimi skupinami," je dejal Kerry.

Nasilje v Južnem Sudanu