Prvi uradni obisk predsednika samostojne Slovenije v Argentini. Foto: UPRS
Prvi uradni obisk predsednika samostojne Slovenije v Argentini. Foto: UPRS
Borut Pahor, Mauricio Macri
Pahor je med drugim položil venec k spomeniku osvoboditelja Argentine Joseja San Martina. Prejel je pe ključ mesta Buenos Aires in diplomo častnega meščana. Foto: UPRS

Obisk poteka v času praznovanja 25-letnice samostojnosti Slovenije. Argentinski predsednik Mauricio Macri je izrazil zadovoljstvo, da je Borut Pahor kot prvi slovenski predsednik obiskal Argentino. Pahor pa se je državi gostiteljici zahvalil, da je v več obdobjih težkih časov vedno z odprtostjo sprejemala slovenske izseljence, so sporočili z kabineta predsednika republike.

Novi prostori veleposlaništva
Pahorja na obisku spremljata minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc in nekdanji minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš. Simbolno so odprli nove prostore slovenskega veleposlaništva. To od februarja deluje v "veličastni stavbi", ki sta jo načrtovala slovenska arhitekta brata Benčič v tridesetih letih 20. stoletja, so zapisali v kabinetu.

Predsednik republike se bo v okviru obiska srečal s predsednikom argentinske poslanske zbornice Emiliem Manzom. Obiskal bo Priseljenski dom, ki so ga zgradili med letoma 1906 in 1911 kot začasno nastanitev za priseljence. Deloval je do leta 1953, danes pa je muzej. Ogledal si bo še nogometni stadion La Bombonera, ki ga je zasnoval slovenski arhitekt Viktor Sulčič.

Srečanje s predstavniki izseljencev
V Argentini po ocenah živi približno 30.000 slovenskih izseljencev in njihovih potomcev, ki so se tja preseljevali v treh obdobjih, glavnina v obdobju med obema svetovnima vojnama. Slovenskih državljanov je v Argentini okoli pet tisoč. Pahor se bo srečal s predstavniki izseljenskih društev.

Gospodarsko sodelovanje
Blagovna menjava med Argentino in Slovenijo je lani znašala 26,2 milijona evrov, od tega je slovenski izvoz predstavljal slabih 21 milijonov, uvoz pa dobrih pet milijonov. V prvi polovici letošnjega leta je bila blagovna menjava nekaj več kot 21 milijonov evrov, dobrih 15 milijonov izvoza, slabih šest milijonov evrov uvoza.