Ašraf je na premierskem stolčku zamenjal Gilanija, ki je tudi moral oditi zaradi spora s sodstvom. Foto: EPA
Ašraf je na premierskem stolčku zamenjal Gilanija, ki je tudi moral oditi zaradi spora s sodstvom. Foto: EPA
Ašraf za zapahe?

Ašrafa bremenijo obtožbe o sprejemanju podkupnine, ki naj bi jo dobil leta 2010, ko je kot minister za vodo in električno energijo odločal o energetskih projektih.

Klerik vse bolj vpliven
Sam obtožbe ves čas zavrača, poznavalci razmer pa menijo, da je malo verjetnosti, da bi zaporni nalog lahko pripeljal do njegovega takojšnjega odstopa in umika. Sodišče se je sicer za to potezo odločilo, medtem ko se je na ulicah Islamabada na pobudo priljubljenega klerika Tahirula Kadrija, ki ga podpira tudi vojska, zbralo več tisoč ljudi in zahtevalo odstop celotne vlade. Ko so izvedeli za potezo, so navdušeno ploskali in prepevali.

Protesti so vrhunec tridnevnega množičnega pohoda od Lahoreja do Islamabada. Opazovalci so sicer mnenja, da lahko gre pri času objave novice le za naključje, a številni v potezi sodišča vidijo dokaz za navedbe, da populistični klerik uživa podporo dela sodne in vojaške veje oblasti. Kadri zahteva razpustitev parlamenta in vzpostavitev začasne vlade, ki bi bila vzpostavljena s podporo vojske in sodstva. Ta naj bi pred volitvami, predvidenimi za sredino maja, izvedla ključne reforme. Kritiki njegove pozive vidijo kot poskus elit, predvsem vojske, da bi z zavlačevanjem z volitvami in političnim kaosom vzpostavili nadzor nad politiko.

Odzval se je že Ašrafov sodelavec, ki je izjavil, da ni nobenega dvoma, da sta vojska in vrhovno sodišče združila moči v želji po odstranitvi trenutne vlade.

Drug proti drugemu
V Pakistanu namreč že nekaj let vladajo zaostrene razmere med tamkajšnjo vlado, sodstvom in vplivno vojsko. Ašrafov predhodnik Jusuf Raza Gilani je bil prisiljen odstopiti junija lani, ker ni spoštoval poziva sodišča, naj švicarske oblasti pozove k ponovnem odprtju postopka proti predsedniku države Asifu Aliju Zardariju zaradi suma korupcije.

Ašraf za zapahe?