Izrael je sporočil, da bo uporabil vsa razpoložljiva sredstva v boju s Hamasom. Foto: EPA
Izrael je sporočil, da bo uporabil vsa razpoložljiva sredstva v boju s Hamasom. Foto: EPA
Gaza
Hamas je v svojih napadih rakete izstrelil najdlje na izraelsko ozemlje. Foto: EPA

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon je na nujnem zasedanju Varnostnega sveta ZN o razmerah na območju Gaze pozval Izrael in palestinsko gibanje Hamas k prekinitvi ognja.
Mednarodno skupnost pa je pozval, naj naredi vse za ustavitev stopnjevanje nasilja na območju.

Ban je dejal, da sta Hamas in Islamski džihad z območja Gaze v Izrael v zadnjih treh dneh izstrelila več kot 550 raket, izraelska letala pa izvedla več kot 500 napadov na območje Gaze. Ubitih je bilo 88 Palestincev, od tega večina civilistov, ranjenih pa 339. Uničenih ali resno poškodovanih je bilo 150 hiš, 900 ljudi je bilo prisiljeno zapustiti svoje domove.

Izrael že tretji dan nadaljuje ofenzivo na Gazo kot odgovor na palestinsko raketno obstreljevanje. Palestinci so izstrelili več kot 200 raket in nekatere od njih so padle daleč na izraelsko ozemlje, vendar ranjenih in večje škode ni bilo.

Palestinci zatrjujejo, da so Izraelci napadli več kot 70 hiš, medtem ko izraelska vojska navaja, da so v več sto letalskih napadih bombardirali 750 ciljev palestinskega gibanja Hamas, ki nadzoruje Gazo, med njimi raketna izstrelišča in 11 domov visokih poveljnikov gibanja, za katere trdijo, da so bili poveljniški centri.

V najhujšem posamičnem izraelskem napadu od začetka ofenzive je bilo v Han Junisu na jugu Gaze ubitih osem članov družine, je sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje. V napadu sta bili uničeni dve hiši.

V četrtek zjutraj je izraelski protiraketni obrambni sistem Železna kupola (Iron dome) prestregel dve raketi, ki sta leteli proti Tel Avivu. V največjem izraelskem mestu je bilo v preteklih treh dneh nekajkrat slišati sirene.

"Območje si ne sme privoščiti še ene vojne"
O razmerah v Gazi bo pred Varnostnim svetom ZN-a spregovoril generalni sekretar Ban Ki Mun, ki je razmere opisal kot "skrb vzbujajoče in nestabilne". Opozoril je, da si območje ne sme privoščiti še ene vojne.

"Poslabšanje razmer vodi v propadajočo spiralo, ki lahko hitro uide izpod nadzora," je dejal in dodal, da obstaja resna možnost za razširitev nasilja. Od Hamasa je zahteval ustavitev raketiranja in Izrael pozval k zadržanosti ter spoštovanju mednarodnih zavez za zaščito civilistov.

Na zahtevo arabskih držav in Bana se bo zaradi zaostrovanja razmer v Gazi sestal VS.

Izrael je napovedal, da je pripravljen Gazo napasti iz zraka, s kopnega in morja. Vlada je že prižgala zeleno luč za vpoklic 40.000 civilistov in izraelski predsednik Šimon Peres je dejal, da bi lahko do kopenske ofenzive prišlo zelo hitro.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je s svojega sedeža v Ramali na Zahodnem bregu obsodil izraelsko ofenzivo.

"To ni vojna proti Hamasu ali kateremu izmed gibanj, ampak proti palestinskemu ljudstvu," je dejal Abas, ki je aprila sklenil spravni dogovor s Hamasom in privolil v oblikovanje vlade narodne enotnosti po večletnem medsebojnem sporu. Izrael, za katerega je Hamas teroristična organizacija, je zaradi tega prekinil mirovna pogajanja.

Novo izbruh napetosti in nasilja med Izraelci in Palestinci je izbruhnil pred tremi tedni po ugrabitvi treh izraelskih študentov na Zahodnem bregu, ki so jih pozneje našli mrtve. Sledil je domnevno maščevalni umor palestinskega najstnika, ki naj bi ga ubili judovski skrajneži. Izrael je za uboj treh študentov obtožil Hamas, ki pa je zanikal vpletenost v dejanje.