Frančišek je v treh mesecih papeževanja nakazal, da bo Cerkev vodil drugače od svojega predhodnika Benedikta XVI. Foto: EPA
Frančišek je v treh mesecih papeževanja nakazal, da bo Cerkev vodil drugače od svojega predhodnika Benedikta XVI. Foto: EPA

"Krožijo tudi govorice o gejevskem lobiju. In te so resnične, saj obstaja. Moramo videti, kaj lahko storimo," je po poročanju latinskoameriške katoliške spletne strani Razmislek in osvoboditev (Reflexión y Liberación) prejšnji teden dejal papež.

Vatikanski tiskovni predstavnik Federcio Lombardi za francosko tiskovno agencijo AFP ni hotel komentirati papeževih izjav in pojasnil, da je šlo za zasebno srečanje.

Omenjena spletna stran se je pri poročanju navezovala na avdienco pri papežu s predstavniki Latinskoameriškega in karibskega združenja vernikov in vernic (CLAR).

76-letni Franičišek si je kot ključni del svojega papeževanja postavil reformiranje rimske kurije - skrivnostno vodene administrativne organizacije Rimskokatoliške cerkve.

Kurija je bila pogosto tarča kritik in so jo v zadnjem času pretresli korupcijski škandali, nikoli pa Vatikan tudi ni mogel utišati govoric o gejevskem lobiju, ki naj bi segal do najvišjih vatikanskih dostojanstvenikov.

Italijanski mediji so februarja poročali o tajnem poročilu kardinalov, ki se je ukvarjalo z uhajanjem zaupnih papeževih osebnih podatkov. V njej naj bi pisalo o izsiljevanju homoseksualnih duhovnikov in po drugi strani favoriziranju na podlagi homoseksualnih odnosov znotraj duhovščine.

"Reform ne morem izvesti sam," je dejal papež, zaradi česar se bo s tem velikanskim problemom spopadla komisija osmih kardinalov z vsega sveta, ki jih je Frančišek imenoval aprila, da bi mu pomagali pri vodenju Cerkve. Komisija kardinalov naj bi se prvič sestala oktobra.