Papež je obiskal Marijino svetišče v Caacupeju, ki velja za versko središče Paragvaja. Foto: Reuters
Papež je obiskal Marijino svetišče v Caacupeju, ki velja za versko središče Paragvaja. Foto: Reuters
Papež Frančišek
Frančišek je med obiskom v Paragvaju znova pozval svetovne voditelje k iskanju novega ekonomskega modela, ki bi v ospredje postavil revne. Foto: Reuters

Paragvaj je zadnja postaja papeževe turneje po Južni Ameriki, med katero je obiskal še Ekvador in Bolivijo.

"Vesel sem, da sem z vami, predstavniki civilne družbe, da delim z vami upanje in sanje o boljši prihodnosti," je papež sporočil okoli pet tisoč zbranim, med katerimi so bili učitelji, poslovneži, predstavniki združenj kmetov in staroselcev.

"Ljudje, ki se ne angažirajo in so ravnodušni, pasivno sprejemajo stvari, so kot mrtvi ljudje. A v vas vidim veliko vitalnost in obet. Bog to vedno blagoslovi," je dejal Frančišek.

Med njegovim govorom je bilo slišati več nezadovoljnih vzklikov, ki pa niso bili namenjeni papežu, temveč korupciji, neenakosti in počasni preiskavi incidenta, v katerem je bilo ubitih 11 kmetov in šest policistov in zaradi katerega je bil leta 2012 odstavljen takratni predsednik Fernando Lugo.

"Dialog, kot vemo, ni preprost. Treba je preseči številne težave in včasih se zdi, da stvari zaradi našega truda postanejo še težje," je priznal Frančišek.

Med občinstvom na majhnem stadionu v Asuncionu je bil tudi paragvajski predsednik Horacio Cartes, ki ga je množica izžvižgala. Pred papeževim prihodom je bilo na prizorišču videti napise, ki so bili uperjeni proti "političnim spletkam" in korupciji ter so pozivali k "svobodi za politične zapornike".

"Korupcija je kot gangrena"
Papež je odgovoril na pet vprašanj iz občinstva in pritrdil zahtevam protestnikov za "natančnost sodišč in jasnost sodnih postopkov" ter "poštenje". Korupcija je po njegovih besedah za družbo kot gangrena.

Frančišek je pred tem med mašo pred Marijino svetinjo v Caacupeju govoril o moči in vztrajnosti Paragvajk. Kraj, oddaljen približno 50 kilometrov od Asunciona, velja za versko središče Paragvaja.

78-letni papež je imel v soboto manjše zdravstvene težave, imel naj bi nizek pritisk, a se je po navedbah njegovih zdravnikov kmalu počutil bolje. Teden dni trajajoče potovanje po Južni Ameriki, ki ga bo sklenil danes, ga je očitno utrudilo.