Spolne zlorabe na Irskem je pred kratkim v pismu komentiral tudi papež Benedikt XVI. Foto: Reuters
Spolne zlorabe na Irskem je pred kratkim v pismu komentiral tudi papež Benedikt XVI. Foto: Reuters

Smernice so objavili na spletni strani Vatikana, določajo pa, da je treba zlorabe otrok v skladu s civilno zakonodajo vedno prijaviti in da ne smejo nikoli zastarati. Poleg tega smernice določajo, da za zlorabe otrok, ki jih zagrešijo duhovniki, velja zakonodaja države, v kateri se je zgodil zločin, Cerkev pa mora oblasti o zlorabah obvestiti.

Smernice papežu dopuščajo, da lahko pri hujših zločinih, to je ob obsodbi duhovnika zaradi zlorabe otrok na civilnem sodišču, tega duhovnika brez cerkvenega procesa odpusti iz duhovniške službe oz. ga laizira. Pri tovrstnem papeškem dekretu ugovor ni mogoč.

Dekret objavil že papež Janez Pavel II.
Obravnava pedofilskih duhovnikov se opira na cerkveno pravo in na dekret, imenovan Motu proprio, ki ga je leta 2001 objavil predhodnik papeža Benedikta XVI. Janez Pavel II. Temelj za ta dekret je bil dokument kongregacije za doktrino vere, ki jo je takrat vodil zdajšnji papež, takrat kardinal Joseph Ratzinger. Janez Pavel II. je v omenjenem dekretu odredil, da morajo škofi pedofilske duhovnike prijaviti in jim takoj preprečiti vsakršen stik z mladoletniki.

Vatikan vztraja, da danes objavljene smernice ne vsebujejo ničesar novega. Zdaj so jih objavili zgolj zato, da bi pokazali "popolno transparentnost", kritiki dokumenta iz leta 2001 pa so trdili, da ta škofom ni izrecno nalagal, da morajo pedofilske duhovnike najaviti civilnim oblastem. Tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi je te kritike zavrnil in poudaril, da ni nič v določilih iz leta 2001 škofom preprečevalo sodelovanja s civilnimi oblastmi.