Nekateri so papeža ga namreč zaradi njegovih obsodb neenakosti, ki jih povzroča globalni ekonomski sistem, označili za marksista. Foto: EPA
Nekateri so papeža ga namreč zaradi njegovih obsodb neenakosti, ki jih povzroča globalni ekonomski sistem, označili za marksista. Foto: EPA

Na domnevna marksistična nagnjenja papeža je med drugim opozoril ameriški radijski voditelj Rush Limbaugh, ki je prejšnji mesec objavljeno papeževo besedilo, v katerem je svaril, da nepravični ekonomski sistem ubija in da je nenadzorovani kapitalizem nova tiranija, označil za marksistično.

Kritike papeža, ki je bil priča uničujočemu gospodarskemu kolapsu v rodni Argentini, so nato ponovili tudi številni pripadniki ameriškega gibanja čajanke in konservativno usmerjena televizija Fox News.

Oster kritik levičarske teologije
"Marksistična ideologija je pregrešna. A v življenju sem srečal veliko marksistov, ki so dobri ljudje, zato se ne počutim užaljenega," je dejal Frančišek v intervjuju za italijanski časnik La Stampa.

Opozoril je, da njegove obsodbe neenakosti, ki jih povzroča trenutni svetovni ekonomski sistem, niso bile mišljene kot strokovna analiza in so bile le ponavljanje socialne doktrine Katoliške cerkve: "To ne pomeni biti marksist."

Frančišek sicer velja za zmernega konservativca in je bil oster kritik levičarske teologije osvoboditve, ki se je razvila v Latinski Ameriki, a se je nedavno očitno pobotal z njenimi voditelji.