Papeževa knjiga bo izšla v torek. Foto: EPA
Papeževa knjiga bo izšla v torek. Foto: EPA

Čeprav kondomi niso pravi način za boj proti okužbi s HIV-om, pa so pri prostitutkah "prvi korak k moralizaciji", k drugemu, bolj humanemu načinu dojemanja seksualnosti, je dejal papež v novi knjigi, ki bo izšla prihodnji teden, nekaj izvlečkov pa je v soboto objavil vatikanski časopis.

V preteklosti so nekateri katoliški duhovniki dopuščali omejeno uporabo kondomov v nekaterih primerih, ko gre za preprečitev širjenja aidsa kot manjše zlo, a tokrat je to možnost prvič omenil tudi papež.

Papeževe besede bi lahko pomenile prelom v odnosu Vatikana do kondomov. Čeprav o uporabi kondomov ne obstaja noben uradni vatikanski dokument, jim velika večina cerkvenih voditeljev nasprotuje že več desetletij in meni, da to ni pravi način boja proti aidsu.

"Velika laž o kondomih"
Med najbolj znanimi nasprotniki kondomov je bil pokojni ameriški kardinal John O'Connor, ki je izjavil, da je velika laž, ko se govori, da kondomi pomagajo pri preprečevanju širjenja aidsa.

Med lansko potjo v Afriko je za razburjenje poskrbel tudi sam papež, ki je dejal, da delitev kondomov ni pravi odziv v boju proti aidsu.

Knjiga "Luč sveta" v bistvu vsebuje papeževe odgovore na vprašanja, ki mu jih je zastavljal nemški katoliški novinar Peter Seewald, ko se je s papežem en mesec srečeval v njegovi poletni rezidenci.

Papež meni, da absolutno osredotočenje na kondome nakazuje na banalizacijo seksualnosti, ko ta ni več izraz ljubezni, ampak samo neka vrsta mamilo, ki ga ljudje lahko sami uporabljajo.