Raul Castro je papeža sprejel na letališču. Foto: Reuters
Raul Castro je papeža sprejel na letališču. Foto: Reuters
Kuba
Papež se bo srečal s kubanskim voditeljem Raulom Castrom. Srečanje s Fidelom Castrom ni predvideno. Foto: EPA

Kritiki kubanskega režima trdijo, da so oblasti v Havani in Santiagu de Cuba prijele okoli 70 nasprotnikov režima in okoli sto vernikov. Mednarodna družba za človekove pravice IGFM je prijetje vernikov označila za množično kršenje človekovih pravic in nečloveški napad na popolnoma nemočne ljudi. Del aretiranih borcev za človekove pravice je že na prostosti, preostale pa naj bi najverjetneje izpustili po koncu papeževega obiska.

Zaostren pritisk na opozicijo pred obiskom
Latinskoameriški mediji so poročali, da naj bi bilo med prijetimi kritiki režima tudi 18 članic skupine Ženske v belem, ki jo sestavljajo žene, matere in hčerke političnih zapornikov na Kubi. Skupina je kljub temu napovedala udeležbo na sredni maši na Trgu revolucije v Havani. "Kljub represalijam vlade bomo vse tam, v belem puloverju, s sliko svetega očeta in Marije iz El Cobre pri Santiagu," je dejala predstavnica skupine Bertha Soler.

Mednarodna organizacija za človekove pravice Human Rights Watch je sporočila, da je oblast v Havani pred papeževim obiskom zaostrila pritisk na tamkajšnje disidente. Nasprotniki režima so že v preteklih tednih poročali o aretacijah, napadih in zastraševanju. Oblasti so zagrozile tudi s hudimi kaznimi ob morebitnih "protirevolucionarnih" aktivnostih med papeževim obiskom.

V Vatikanu so pred odhodom Benedikta XVI. v Mehiko in na Kubo poudarili, da sta obiska pastoralne narave, kljub temu pa je obisk Kube, kjer se za katoličane izreka približno desetina od okoli enajstih milijonov prebivalcev, povezan tudi s pričakovanji na politični ravni.

Z opozicijo se papež ne bo srečal
Cerkev je na Kubi postala pomemben sogovornik komunistične vlade Raula Castra. Dialog med Castrom in havanskim kardinalom Jaimejem Ortego, ki se je začel leta 2010, je privedel do izpustitve 130 političnih zapornikov. Po navedbah kubanske opozicije naj bi jih bilo zaprtih še kakih 50, zato opozicija upa, da bo papežev obisk na otoku prispeval k njihovi izpustitvi. Papež ne načrtuje srečanja s predstavniki kubanske opozicije, čeprav so ti izrazili tako željo.

Čeprav srečanja z nekdanjim kubanskim voditeljem Fidelom Castrom ni na programu papeževega obiska, je mogoče, da se bosta sestala nenapovedano. Vsekakor pa se bo Benedikt XVI. srečal s sedanjim voditeljem države, Fidelovim bratom Raulom.

Dve maši
Na Kubi bo 84-letni papež daroval dve maši; prvo v Santiagu, drugo pa tik pred koncem obiska v sredo na Trgu revolucije v Havani. Na programu ima tudi zasebni obisk kraja El Cobre pri Santiagu, kjer letos slavijo 400-letnico najdbe podobe Device usmiljenja, zavetnice Kube. Kipec Marije so našli v morju blizu El Cobra, kraj pa odtlej obiskujejo številni romarji.

Obisk Janeza Pavla II. preobrat
Vatikan upa, da bo tridnevni obisk poglavarja Rimskokatoliške cerkve obudil vero na Kubi. Pred prihodom na Kubo je papež dejal, da je komunizem na tem karibskem otoku spodletel in da je potreben nov gospodarski model. Benedikt XVI. na Kubo prihaja 14 let po znamenitem obisku njegovega predhodnika Janeza Pavla II. na komunističnem otoku. Komunistična stranka je prepoved izražanja verskih prepričanj končala leta 1991, a za Kubance tisti ključni trenutek preobrata, ki je vodil do izboljšanja odnosov med državo in Cerkvijo, vidijo obisk Janeza Pavla II.