Izvoz premoga na Kitajsko je ključen za gospodarstvo Severne Koreje. Foto: EPA
Izvoz premoga na Kitajsko je ključen za gospodarstvo Severne Koreje. Foto: EPA

po novih raketnih poskusih prizadeva povečati pritisk na Pjongjang. Peking je tako prepovedal ves uvoz premoga iz Severne Koreje.

Kitajsko ministrstvo za trgovino je sporočilo, da bo prepoved veljala do konca leta 2017. Peking je prejšnji teden že zavrnil severnokorejsko pošiljko premoga v vrednosti milijon dolarjev. Kitajska, ki je edina zaveznica Pjongjanga, s sankcijami skuša v celoti zaustaviti jedrski program Severne Koreje. Premog je sicer glavni severnokorejski izvoz, izvoz na Kitajsko pa je temelj krhkega gospodarstva države.

Bo prepoved uvoza ključna sankcija?
Sankcije je Kitajska vzpostavila le nekaj dni po sumljivem umoru polbrata voditelja Severne Koreje Kim Džong Una na letališču v Maleziji. Kim Džong Nam je bil od leta 2001 v izgnanstvu, večino časa pa je živel na kitajskem ozemlju v Macau, kjer naj bi bil pod zaščito Pekinga.

Kitajska postopoma zaostruje svojo politiko do Severne Koreje, ki razburja mednarodno skupnost z raketnimi poskusi. Zdajšnja poteza bi lahko bila ključna, piše BBC. Že pred enim letom je prepovedala uvoz nekaterih kovin, prepovedala pa je tudi izvoz v Severno Korejo. Prepovedala je prodajo goriva in surovin, ki služijo za orožarski program Pjongjanga.

Trump: Kitajska ima nadzor nad Severno Korejo
Dan, preden je Kitajska zavrnila severnokorejsko pošiljko premoga, je Pjongjang navkljub resoluciji Varnostnega sveta Združenih narodov o prepovedi takšnih akcij izvedel nov raketni poskus. VS je leta 2006, ko je Severna Koreja izvedla prvi jedrski poskus, sprejel šest resolucij glede ravnanja z jedrskim orožjem. Nazadnje so bile zaostrene novembra lani, ko je Pjongjang izvedel svoj peti poskus.

Zadnji poskus Severne Koreje je bil prvi, odkar je ameriški predsednik Donald Trump, ki je pred začetkom mandata dejal, da mora Washington pritisniti na Kitajsko, da Severno Korejo spravi "pod kontrolo". "Kitajska ima nadzor nad Severno Korejo in mora rešiti ta problem, če ne, bi morali Kitajski močno otežiti trgovino," je dejal Trump.