Svet
Papež Frančišek
Papež Frančišek brez težav posname tudi kakšen selfi. Foto: Reuters
Papež Frančišek in Benedikt XVI.
Benedikt XVI. se je po odstopu umaknil v osamo in dobil ime zaslužni papež. Foto: Reuters
VIDEO
Pet let papeža Frančiška...
VIDEO
Papež Frančišek na čelu C...

Dodaj v

Peta obletnica vodenja Cerkve papeža Frančiška

Eden najbolj priljubljenih svetovnih voditeljev
13. marec 2018 ob 10:17
Rim - MMC RTV SLO, STA, Radio Slovenija

13. marca leta 2013 je Argentinec Jorge Maria Bergoglio postal prvi južnoameriški papež in prvi jezuit na tem položaju. V petih letih si je s preprostostjo, skromnostjo in dostopnostjo pridobil veliko naklonjenost, v katoliškem nauku pa vztraja pri dosedanjih stališčih.

Kardinali so takrat 76-letnega argentinskega kolega za papeža izvolili po presenetljivem odstopu njegovega predhodnika Benedikta XVI. Nemudoma je nakazal svojo usmeritev, ko je ob pojasnjevanju izbire imena Frančišek - po svetniku Frančišku Asiškem - dejal, da si želi "revne Cerkve za revne".

Za prevoz raje kot limuzine uporablja javna prevozna sredstva, odrekel se je tudi prebivanju v papeški palači in se namesto tega vselil v manjše stanovanje v namestitvenem kompleksu za kardinale in goste v Vatikanu. Že kmalu je dal postaviti prhe za brezdomce na Trgu svetega Petra in te že večkrat povabil k sebi. Rad se srečuje s preprostimi verniki in k tovrstnemu druženju tudi sicer spodbuja duhovnike. V duhovniških vrstah se bojuje proti posvetnosti in karierizmu ter škofe in duhovnike poziva k boju proti "duhovni Alzheimerjevi". Spremenil je odnos Katoliške cerkve do drugih verstev, do katerih se vede kot do bratov v duhu in jih nagovarja enakopravno s katoličani. Postal je eden najbolj karizmatičnih svetovnih voditeljev.

Vpet v težave sodobnega sveta
Ena od ključnih besed njegovega pontifikata je tudi dialog, kar se je pokazalo tudi na mednarodnem prizorišču. Diplomacija Svetega sedeža je prispevala k obnovitvi diplomatskih odnosov med Kubo in ZDA. Frančišek je pokazal tudi skrb za okolje in v svoji encikliki Laudato iz leta 2015 kritiziral brezobzirnost človeštva do narave, potrošništvo in kapitalizem. Kritičen je tudi do neoliberalizma in kulture zavračanja, ki po njegovem prepričanju zajema tako starejše ljudi, nerojene otroke, invalide kot mlade brezposelne.

Ko je stopil na čelo Cerkve, so številni do njega gojili visoka pričakovanja glede sprememb na povsem konkretnih področjih, vključno z reformo vatikanskega vladajočega telesa, kurije, ki so jo omadeževali številni, predvsem finančni, škandali. Kljub določenemu napredku so njegova prizadevanja tu upočasnjena, zlasti zaradi notranjega upora. Poznavalci tako menijo, da želi Frančišek predvsem trkati na vest ljudi in vztrajno ponavljati sporočila usmiljenja, sprejemanja in verske strpnosti. "Kdo sem jaz, da bi sodil?" je dejal glede homoseksualcev. "Vsi smo migranti!" pa je dejal na obisku grškega otoka Lezbos, s katerega se je vrnil s tremi muslimanskimi družinami iz Sirije v svojem letalu.

Odpor v tradicionalnih cerkvenih krogih
Določeni cerkveni krogi so sicer kritični zaradi njegove osredotočenosti na družbeno pravičnost namesto na tradicionalne cerkvene vrednote. Nekateri kardinali so mu, denimo, tudi nasprotovali glede besedila, v katerem je odprl pot določenim spremembam glede pravice ločenih do prejemanja obhajila. Kot poroča Janko Petrovec, dopisnik RTV Slovenija iz Rima, v tradicionalnejših krogih doživljajo odpor Frančiškova prizadevanja za bolj vključujočo Cerkev, razumevajočo do ločenih, istospolno usmerjenih in celo tistih, ki so zagrešili greh splava. Liberalnejši mu očitajo, da je naredil premalo za enakopravnost žensk v Cerkvi. Pomembni, a prekratki koraki so bili narejeni pri prizadevanju za transparentne vatikanske finance in pri izkoreninjanju pedofilije v Cerkvi.

Kljub temu Frančišek pri glavnih naukih Cerkve, kot so splav, celibat duhovnikov in poroke istospolnih parov, ostaja usklajen z doslej uveljavljenimi stališči. Poskuša pa pri duhovnikih spodbuditi več empatije in poziva k upoštevanju izjemnih primerov.

Večkrat je tudi izrazil sram zaradi spolnih zlorab znotraj Cerkve in se srečal z žrtvami, niso pa bile zlorabe in s tem povezani škandali iz preteklih let ena od vodilnih tem njegovega pontifikata. Nekateri mu na tem področju očitajo premajhno dejavnost in menijo, da bi lahko storil več.

Benedikt XVI.: "Najina pontifikata sta povezana"
Frančiška je v ponedeljke vzel v bran njegov predhodnik, zaslužni papež Benedikt XVI., ki je obsodil "neumne predsodke" proti njemu. "Med najinima pontifikatoma vlada notranja povezanost, kljub razlikam v slogu in značaju," se je po poročanju Petrovca Benedikt XVI. v posebnem pismu zoperstavil trditvam tradicionalistov, da naj bi bil Bergoglio praktičen, a teološko slabo podkovan papež, on sam pa teoretik, ki ni razumel življenja sodobnega kristjana.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
Sebastjan666
# 13.03.2018 ob 10:56
Frančišek je pokazal tudi skrb za okolje in v svoji encikliki Laudato iz leta 2015 kritiziral brezobzirnost človeštva do narave, potrošništvo in kapitalizem.

In za svojega posebnega svetovalca za banke in migracije izbral visokega predstavnika mafije&oligarhije iz Wall streeta, Petra Sutherlanda.
Bil direktor World Bank - Wall street banka namenjena ropanju Afrike, Azije, Evrope, ZDA,....
Bil direktor Goldman Sachs - Wall street banke, ki je del Pilgrims society (v bistvu gospodarji ZDA, Evrope in Azije)
Bil seveda član te bančne oligarhije iz Pilgrims Society - ki v imenu filantropije in globalizma oz. kolonializma 'rešuje' in vabi migrante v EU.
Bil član CFR - vodilne organizacije v rokah Pilgrims Society za globalizacijo - oz. da bo bančna oligarhija vladala nemoteno po svetu.
Bil ustanovni član World Economic Forum ......
Bil je član v Bilderbergih - saj Vatikan ima tudi tam svoje agente......

Res je Frančišek kritiziral kapitalizem (nič pa ni rekel proti kroni kapitalizmu oz. kolektivizmu) - a skupaj z bankirji se mu gre, da ustvarijo svet po podobi bančne oligarhije; 'humanitarci', 'filantropi', papež, dalaj lama pa imami bodo pa žegenj dali.
Ne samo, da ni kritiziral kroni kapitalizma, še k sebi ga je povabil :), čisto pravi socialist/kolektivist.

Ne vem no, a res ne premore RTV toliko poguma, da bi kdaj napisali ozadja teh pravljic, ki pridejo v javnost?
MitjaM
# 13.03.2018 ob 11:09
Kdaj pride v Slovenijo?

Ja, lahko pride z zlato bančno kartico, da poravna puf MB nadškofije do slovenskih bank.
Bivši uporabnik
# 13.03.2018 ob 13:08
da se malo spomnimo, če nam nonstop tudi ostale "škandale" dnevno dozirajo
http://www.businessinsider.com/gods-bankers-financial-scandals-at-the-vatican-2015-2
m72
# 13.03.2018 ob 13:04
"Kdaj pride v Slovenijo?"

Zdaj nima več razloga, da pride.
Idioti so "vrnili" in plačali še nerazumne odškodnine za gozdove in posesti, katere je rkc odvzela Marija Terezija, "vrnili" so celo tiste, ki jih je cerkev sama prodala; še naprej lahko mutijo z izogibanjem davkom; država jim daje letne subvencije, zaposluje kurate; duhovniki imajo socialno in zdravstveno zavarovanje, plačano iz proračuna države; vsi plačujemo za kradoliške šole in vrtce, ker se pač tudi te financirajo iz proračuna... Po drugi strani pa so nam državljanom Slovenije naredili za najmanj 1,2 milijarde škode, ki je seveda nimajo namena poravnati.
MitjaM
# 13.03.2018 ob 11:08
Frančišek je po funkciji absolutni vladar znane neslavne inštitucije (ne bom se na tem mestu spuščal v njeno zgodovino),
ki naredil nič posebnega ni - obvlada pa PR in nastopanje. To je pa tudi vse.
Mediji ga seveda forsirajo kot nekega humanitarca in celo socialista,
čeprav nek težek socialist ni bil, ko je še bil škof v času Videlove diktature v Argentini.
jerkos
# 13.03.2018 ob 13:50
Dobili so več, kot bi sploh smeli. Tudi sedanji papež je prispeval k temu. Nedavno nazaj je bilo v nekem intervjuju iz ust župnika slišati nekako tako "saj dajejo v glavnem revni". Jaz se sprašujem, kje je etičnost v takih primerih, tudi sedanjega papeža, da vzamejo denar od ljudi. Ti pam potem prosijo za hrano na karitasu ali rdečem križu ali še kje drugje. Sramotno.
svetovnipopotnik
# 13.03.2018 ob 13:42
Zanimivo je, kako se ljudje ogrevajo za gauča. Isti so se pred leti ogrevali za Poljaka. Tukaj nekaj ne gre.
Bivši uporabnik
# 13.03.2018 ob 13:01
maskota je nova, stara mašina vozi dalje..
čik
# 13.03.2018 ob 12:06
kaj je admin,kaj ti je šlo tokrat v nos?
grapar
# 13.03.2018 ob 11:34
Če preskočim celoten nesmisel same religije in komentiram inštitucijo je možakar samo še eden od kmetov na šahovnici RKC. Osnovni vzgib inštitucije je materialno, duhovno je blef za zaslepljene. Če se slučajno preveč odkloni od ustaljenih praks, mu zna zatajiti srce.
Če pa sem bolj natančen, lahko zapišem, da je sramotno, da ne zna obračunati z nagnusno pedofilijo in njenimi akterji. Namesto, da bi greli zaporniške celice, se jih ščiti na nedotakljivih "prevzgojnih" destinacijah.
Zaključek: Z novo preobleko po stari poti.
agenda21
# 13.03.2018 ob 21:59
Jezuiti in njihov vloga ni kaj dosti spremenjena.
Ne vem, če se kdo še spomni redukcij v južni ameriki.
Eni pravijo, da so bile župnije, drugi pa prve komunistične tvorbe...
grapar
# 13.03.2018 ob 13:52
pietetnik@Bogu hvala za 5 let Frančiška!

Kateremu od cca. 2000 aktualnih?
Bivši uporabnik
# 13.03.2018 ob 13:14
še malo bolj po domače..

https://www.youtube.com/watch?v=zQy-JtVIHp4
anny22
# 13.03.2018 ob 18:56
On lahko potisne voz naprej samo za pol kolesa...veliko je odvisnega od njegovega naslednika. Bergoglio je prehodni papež. Again.
Bono
# 13.03.2018 ob 14:11
Ja kako pa ne, 3 si je peljal.
MitjaM
# 13.03.2018 ob 12:21
Ples,
potem bi si lahko tudi v Severni Koreji umislili nekoga, ki bi širil pozitivno energijo.
Bivši uporabnik
# 13.03.2018 ob 19:25
Slovenske cerkve so vedno bolj prazne. Karitas jemlje ubogim upokojenkam in daje migrantom, ki imajo dražje telefone, kot znaša pokojnina ubogih upokojenk.
Cerkev hoče zemljo, hoče gozdove in denar. Zakaj, saj Bog lahko to sam ustvari iz nič?

Vzhodna katoliška pravoslavna cerkev je Bergoglia EXKOMUNICIRALA , njegovo lažno sprevrženo učenje in z njim vse škofe in vse katolike ki se ne odpovejo lažnemu učenju. Prerok Dr. owuor je javno povedal pred leti da je Lažni Prerok ko je prihajal v Kenijo in je javno rekel mesec prej : " Kenija kesaj se ! Lažni prerok prihaja. Kenija če se ne boš kesala bo potres !" Tista dan ko je Bergoglio priletel v Kenijo je bil v Keniji potres !!! Izpolnila se je prerokba Preroka Dr. Owuorja. V naših medijih tega ni bilo. Sam sem bil mesec dni kasneje v Keniji pri Preroku Dr. Owuorju kjer so me najprej vprašali če vem da je bil v Keniji potres ob prihodu Bergoglia. Seveda nisem mel pojma ker tega mediji niso pisali. Bom dal link kako so Bergoglia in vse škofe in duhovnike exkomunicirali iz vzhodne katoliške pravoslavne cerkve !

Poleg tega smo že od leta 1965 in prikazovanja v Garabandalu vedeli da je Mati MArija povedala vidkinji Končiti da bo ČETRTI papež lažni prerok in vsi ki smo to vedeli smo to čakali da vidimo ker bo in kaj bo delal. Poleg tega je po sporočilih Marije Devine Merci Jezus jasno povedal da je Bergoglio lažni prerok. In poleg tega sta morala tik pred Jezusovim skorajšnjim povratkom , kakor mi ga je Bog sam pokazal in kakor pričujem morala priti obe osebe za katere danes vemo v ospredje. To je Prerok Dr. Owuor z katerim je Duh Elija kakor mi je pokazal Sam Jezus Nazarejčan in Lažni Prerok. Tretja oseba antikrist se nam še ni razodel. Kesajte se , nebeško kraljestvo se je približalo. Živite sveto z Jezusom tudi in predvsem FIZIČNO !!!!! Dokažite da ste v puščavi z Bogom tako kot so bili Izraelci. Pojdite ven iz Egipta v katerem živite.
presenečen
# 13.03.2018 ob 16:29
Pilat jim je odgovoril: »Hočete, da vam izpustim judovskega kralja?« 10 Vedel je namreč, da so ga véliki duhovniki izdali iz zavisti. 11 Véliki duhovniki pa so nahujskali množico, naj jim rajši izpusti Baraba. Mr 15

Kakšna sovražnost do Cerkve, čemu? Zavist? Neodpuščanje? Rane? Ponos?
čik
# 13.03.2018 ob 12:23
praviš,da nam je frančišek nadel rožnata očala :)
Ples
# 13.03.2018 ob 12:10
Jaz v nasprotju z vsemi poznavalci tule nimam pojma, koliko bi Frančišek v tem času lahko naredil, vem pa tole: zagotovo je bolje, da je na tem mestu nekdo, ki širi pozitivno energijo, govori dobre besede, se zna opravičiti, kaj priznati, pa tudi pošaliti ... - kot kak zafržmagan pridigar, mahnjen na denar, ki zna samo zmerjat (imamo lep primer, mi ga ni treba imenovat).
Vzdušje je veliko pomembnejše, kot se mnogim zdi.
lavrica98
# 13.03.2018 ob 16:22
in spet imamo priližnost izstresti vse svoje sovraštvo do cerkve, tudi če je večinoma neutemeljeno...
HOR
# 13.03.2018 ob 14:15
Za strokovne svetovalce pri okoljski encikliki pa je imel papež same ideologe klimatskega alarmizma, med drugim britanskega znanstvenika Dr. Petra Wadhamsa, ki je izkazal za tako rekoč že kar kroničnega serijskega in medijsko populističnega napovedovalca več zmotnih napovedi, da bo poleti zmanjkalo ledu na morju Arktike že v času do sedaj (in tudi za letos), kar pa se seveda ni zgodilo (in se ne bo niti letos...!), zadnje čase pa se precej posveča še metanski "katastrofi"...
(predvsem za verne desničarje pa še dodaten zanimiv info: glede tega mu je svetovala tudi ideološko levičarska politična in socijalna ter klima alarmistična okoljska aktivistka, novinarka Naomi Klein, ki med drugim sicer upravičeno kritizira svobodni trg globalističnega korporacijskega kapitalizma, glede klimatskih vprašanj pa ji je bolj domača politično ideološka agitacija, kot pa objektivni znanstveni pristop...)
pobrisan
# 13.03.2018 ob 14:12
Z njegovim odnosom do problematike ilegalnih migracij je izgubil ves ugled.
Bivši uporabnik
# 13.03.2018 ob 12:43
Bog je rekel svetniku (sv. Miklavž Tesla
pietetnik
# 13.03.2018 ob 10:34
Bogu hvala za 5 let Frančiška!
Bivši uporabnik
# 13.03.2018 ob 12:46
Sveti Miklavž Tesla mi je v sanjah povedal, da je papež Frančišek lažni papež, ki za razliko od Putina ni branil Sirskih kristjanov, ampak poziva k sprejemu muslimanov v Evropo. Krvava naftna mafija je s podkupninami dosegla odstavitev Benedikta XVl.
Sveti Miklavž Tesla mi je v sanjah povedal marsikaj. Bog je rekel svetniku, da naj po njegovih navodilih izdela...
Ko se mi je pokvaril hladilnik in sem prosila svetega Miklavža Teslo za popravilo je hladilnik začel spet delat.
V glavnem darilo bi nadomestilo nafto (kurilno olje, bencin, kerozin...) in zdaj ne bi bilo podnebnih sprememb. Januar in Februar se ne bi zamenjala, viharji ne bi bili vedno pogostejši in močnejši, nevihte vedno bolj škodljive, voda se ne bi dvigala, Evropa ne bi postala islamska, ne bi odstavili Benedikta XVl in muslimanskega dela Evrope ne bi zalila voda. Voda se bo dvignila in pokrila muslimansko Evropo. Tako bo vse padlo, samo slava Rusije in pravoslavja bo ostala.
pietetnik
# 13.03.2018 ob 10:36
Kdaj pride v Slovenijo?
Kazalo