Predsednik koalicijske stranke Most neodvisnih list Petrov je postal novi predsednik sabora. Foto: EPA
Predsednik koalicijske stranke Most neodvisnih list Petrov je postal novi predsednik sabora. Foto: EPA
Andrej Plenković
Novi premier bo novi predsednik HDZ-ja Andrej Plenković. Foto: Reuters
Petrov postal predsednik sabora

V saboru je 151 poslancev in poslank, ki so bili izvoljeni na predčasnih parlamentarnih volitvah 11. septembra. Na prvi seji novega sklica sabora, ki je potekala tri mesece po razpustitvi osmega sklica, je bilo sicer 145 poslancev in poslank. Večina jih je za predsednika sabora podprla Petrova, 12 je bilo vzdržanih, en poslanec pa je bil proti.

Petrov je v uvodnem nagovoru ocenil, da bo prednostna naloga vlade in parlamenta spodbujanje gospodarske rasti in ustavitve izseljevanja. Poudaril je, da pričakuje konsenz vseh parlamentarnih strank glede vprašanj, ki so nacionalnega pomena.

Sabor bo imel pet podpredsednikov, tri iz vrst največje vladne stranke Hrvaška demokratična skupnost (HDZ) in dva iz opozicije. Podpredsedniki iz vrst HDZ-ja so dozdajšnji predsednik sabora Željko Reiner, podpredsednik HDZ-ja Milijan Brkić in generalni sekretar stranke ter nekdanji zunanji minister Gordan Jandroković, ki naj bi po dveh letih prevzel vodenje sabora od Petrova. Podpredsednica in podpredsednik iz opozicije pa sta članica predsedstva SDP-ja Milanka Opačić in predsednik Hrvaške narodne stranke (HNS) Ivan Vrdoljak.

Na prvi seji sabor obravnava spremembe več zakonov, ki so potrebni za načrtovano preoblikovanje prihodnje desnosredinske vlade, ki jo bo vodil predsednik HDZ-ja Andrej Plenković, potrdili pa naj bi jih prihodnji torek ali sredo.

Reorganizacija vlade
Glede na predloge sprememb bo imela vlada 19 ministrstev namesto dozdajšnjih 20, saj bodo združili ministrstvo za gospodarstvo s tistim za podjetništvo in obrt. Načrtujejo tudi prerazporeditev nekaterih sektorjev po ministrstvih, kot je energetika, ki se bo z ministrstva za gospodarstvo preselila v ministrstvo za varstvo okolja in narave.

Namesto dveh bodo imeli štiri podpredsednike vlade, namesto namestnikov ministrov pa znova državne sekretarje.

Plenković se še izogiba oznanitvi imen posameznih ministrov in ministric. Napovedal je objavo imen "v paketu", ko se bo dogovoril z vsemi potencialnimi kandidati in kandidatkami. Znano je sicer, da bo Most vodil štiri ministrstva.

Petrov postal predsednik sabora