Pistorius menda sploh ni sam zaprosil za predčasni izpust, ampak je to potezo predlagala za to odgovorna služba v zaporu Kgosi Mapuru II. Foto: Reuters
Pistorius menda sploh ni sam zaprosil za predčasni izpust, ampak je to potezo predlagala za to odgovorna služba v zaporu Kgosi Mapuru II. Foto: Reuters

To pomeni, da bo južnoafriški športnik, ki velja za najbolj znanega paraolimpijca, za rešetkami prebil deset mesecev. Ko ga bodo 21. avgusta izpustili, bo odšel v hišo svojega strica v Pretorii, kjer bo živel v hišnem priporu. Ves čas bo moral nositi elektronsko zapestnico ali se redno javljati na policijsko postajo. Hišo bo lahko zapustil le, če se bo odpravil na delo ali po opravkih. Poleg tega se bo moral izogibati alkoholu, mamilom in orožju, verjetno pa bo moral opraviti tudi tečaj nadzorovanja jeze. Del kazni bo moral odslužil z družbenokoristnim delom. Sam je izrazil željo, da bi delal z otroki v Mozambiku, kjer ima njegov stric šolo, a čez mejo mu verjetno ne bodo pustili.

Razlog, da bo odslužil le šestino dosojene kazni, je njegovo vzorno obnašanje v zaporu.

Štirje streli skozi zaprta vrata
Pistorius je na valentinovo leta 2013 skozi zaklenjena vrata kopalnice v svoji hiši ustrelil takratno dekle Reevo Steenkamp. Sam je ves čas trdil, da je streljal v samoobrambi, saj je mislil, da je v hiši vlomilec.

Da bi se Pistorius, ki ima obe nogi amputirani od kolen navzdol, še kdaj vrnil na atletske steze, je kljub predčasnemu izpustu iz zapora malo verjetno, saj je mednarodni paraolimpijski komite že pred časom dejal, da mu na poletnih igrah v Riu de Janeiru prihodnje leto ne bodo pustili nastopiti, lahko pa bo znova tekmoval, ko se mu izteče celotna, torej petletna kazen. Tako bi se morda lahko vrnil na paraolimpijskih igrah v Tokiu leta 2020, ko bo star 33 let.

Sodni mlini še meljejo
Sodni postopek proti Pistoriusu sicer s tem ne bo končan. Novembra bo južnoafriško vrhovno prizivno sodišče odločalo o prošnji tožilstva, da se mu obsodba iz nenaklepnega uboja spremeni v umor, saj bo glavni tožilec Gerrie Nel skušal dokazati, da bi Pistorius s tem, ko je štirikrat ustrelil, moral vedeti, da lahko dekle ubije. Če bo sodišče ugodilo tožilstvu, lahko Pistoriusu zaporno kazen povišajo in ga obsodijo na najmanj 15 let.