Njegova družina je sporočila, da je Pistorius v slabem telesnem stanju, zato njegova vrnitev na atletske steze ni verjetna. Foto: Reuters
Njegova družina je sporočila, da je Pistorius v slabem telesnem stanju, zato njegova vrnitev na atletske steze ni verjetna. Foto: Reuters

Iz zapora v Pretorii so ga izpustili v ponedeljek, torej dan prej, kot so napovedali, s čimer naj bi se oblasti želele izogniti medijski pozornosti. Kot je sporočila Pistoriusova družina, je Pistorius že pri svojem stricu v Pretorii, kjer naj bi tudi prestal preostanek kazni.

V skladu z južnoafriško zakonodajo je lahko Pistorius za pogojni izpust zaprosil po prestani šestini kazni. To se je zgodilo že avgusta in njegovi odvetniki so takoj vložili ustrezno zahtevo, pravosodni minister Michael Masutha pa je tik pred zdajci zadržal Pistoriusovo izpustitev ter zahteval revizijo postopka za odločanje o pogojni izpustitvi.

Omejeno gibanje
Pristojni urad je pred nekaj dnevi sporočil, da so preučili vse vidike, tako poročilo o kršilcu kot tudi stališče svojcev žrtve in da so upoštevali vsa pravila. 28-letnemu Pistoriusu so prošnjo ugodili. Pistorius, prvi paraolimpijec, ki je nastopil tudi na olimpijskih igrah, ne bo nosil elektronske zapestnice, bo pa imel omejeno gibanje. Poleg tega so mu omejili dostop do orožja, še naprej pa bo moral obiskovati psihoterapevta in opraviti nekaj ur družbenokoristnega dela.

Spomnimo, Pistorius, ki ima obe nogi od kolen navzdol amputirani, je na valentinovo leta 2013 s štirimi streli skozi zaprta vrata kopalnice ustrelil svoje takrat 29-letno dekle Reevo Steenkamp. Pistorius ves čas trdi, da je bil prepričan, da je v kopalnici vlomilec, medtem ko ga je tožilstvo obtožilo naklepnega umora. Na medijsko zelo izpostavljenem sojenju je bil na koncu obsojen za nenaklepni uboj.

Tožilstvo se je na sodbo sicer pritožilo in še naprej zahteva, da se obsodi za umor, o čemer bo južnoafriško vrhovno sodišče začelo odločati 3. novembra. V tem primeru mu grozi najmanj 15 let zaporne kazni.