Milanović je vodenje Hrvaške prevzel, ko se ta spopada z veliko gospodarsko krizo. Foto: BoBo
Milanović je vodenje Hrvaške prevzel, ko se ta spopada z veliko gospodarsko krizo. Foto: BoBo

V hrvaških medijih cinično ugotavljajo, da 100 dni vlade levosredinske koalicije mineva na 1. april, a da žal številne odločitve vlade niso prvoaprilska šala. Dvig davka na dodano vrednost, rekordna, več kot 20-odstotna brezposelnost, podražitve in napoved razprodaje še zadnjih bolj ali manj dobro stoječih podjetij v državni lasti, vse več stečajev, med drugim tudi ene izmed ladjedelnic, ne vzbujajo optimizma med ljudmi.

Izboljšanje položaja prihodnje leto
Da je vladajoča koalicija izglasovala državni proračun, ki naj bi bil prvič v samostojni Hrvaški manjši za 400 milijonov evrov, da zaradi napovedanih varčevalnih ukrepov ameriške bonitetne hiše niso zmanjšale Hrvaški bonitetne ocene na najnižjo, da je rekordna brezposelnost posledica slabega vodenja vlade HDZ-ja, vse to ljudem na Hrvaškem ob vse slabšem življenjskem standardu ne pomeni veliko. Na vprašanje, kdaj bo konec zategovanja pasu, vlada odgovarja, da je izboljšanje splošnega gospodarskega položaja pričakovati šele prihodnje leto.

Prvih 100 dni vlade so si na Hrvaškem zapomnili tudi po aferah zaradi nespretnega političnega kadrovanja, številnih protestih nezadovoljnih delavcev, ki že mesece ne dobivajo plač in ki bodo kmalu tudi uradno brezposelni, na cestah so bili tudi nezadovoljni pridelovalci mleka.

Opozicija se ukvarja sama s seboj
Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah 49 odstotkov vprašanih odobrava poteze vlade premierja Milanovića. Samo za primerjavo - tudi po 100 dneh vlade nekdanje premierke Jadranke Kosor je njene poteze odobraval enak odstotek anketiranih. Raziskave javnega mnenja sicer kažejo, da vlada izgublja podporo javnosti. Prvič po prevzemu oblasti pred 100 dnevi je več tistih, ki menijo, da gre država v napačno smer, kot tistih, ki delo vlade pozitivno ocenjujejo. Februarja je 46 odstotkov vprašanih menilo, da je država na dobri poti, marca pa le 37 odstotkov.

Močne opozicije vlada pravzaprav nima, največja opozicijska stranka HDZ se tik pred začetkom sojenja v največji korupcijski aferi Fimi media in tik pred volitvami novega vodstva v stranki ukvarja le sama s seboj.