Na višku zmogljivosti je misija Isaf štela okrog 140.000 vojakov. Foto: EPA
Na višku zmogljivosti je misija Isaf štela okrog 140.000 vojakov. Foto: EPA
Isaf končuje misijo

Kar nekako po tiho se končuje do zdaj najobsežnejša in najzahtevnejša operacija zavezništva v njegovi zgodovini - v trinajstih letih je v enotno operacijo proti talibanskemu režimu in za ureditev razmer v državi združila več kot 50 držav, tudi Slovenijo. Skupno je po podatkih Slovenske vojske v Afganistanu delovalo 1.273 slovenskih vojakov, naenkrat največ 90. Misija je vzela življenja najmanj 3.400 Natovih vojakov, Slovenska vojska je ena redkih brez žrtev - januarja letos je bil ranjen en vojak in ranjena civilna strokovnjakinja leta 2011.

Slovesnost ob koncu misije so v Afganistanu pripravili preteklo nedeljo, tamkajšnji talibani so dan po tem konec operacije označili za poraz Nata. Z jutrišnjim dnem se v Afganistanu začenja nebojna misija za urjenje afganistanskih sil. Operacija Odločna podpora naj bi štela okoli 12.500 vojakov, od tega okrog 10.000 ameriških. Med njimi bo tudi sedem slovenskih vojakov - Slovenija se je ob tem zavezala, da bo sodelovala tudi v skrbniškem skladu za financiranje afganistanskih sil. Za to naj bi bilo na letni ravni potrebnih okoli pet milijard ameriških dolarjev, slovenski prispevek pa naj bi bil pol milijona dolarjev letno.

Za zavezništvo je danes uradno končana operacija Isaf prinesla predvsem razmislek o operacijah zunaj ozemlja zavezništva ter premik k modernizaciji tako zavezništva kot njegovih sil. Zaostritev odnosov z Moskvo zaradi Ukrajine je zavezništvo sicer v zadnjem obdobju obrnilo daleč od tovrstnih poudarkov, nekako v na novo najdeno preteklost - izpostavljen je močan Nato, ki kolektivno skrbi za ozemlje svojih zaveznic.

Matjaž Trošt, Druga jutranja kronika

Isaf končuje misijo