Misija Isaf se počasi končuje, nadomešča pa jo skromnejša misija Odločna podpora. Foto: EPA
Misija Isaf se počasi končuje, nadomešča pa jo skromnejša misija Odločna podpora. Foto: EPA
Poveljnik sil Isaf, general John Campbell, je dejal, da so tuje sile "Afganistance dvignile iz brezna obupa". Foto: EPA
Sile Nata naj bi le še podpirale afganistansko vojsko in policijo. Foto: Reuters

Najobsežnejša operacija Nata zunaj območja držav članic se uradno izteče 31. decembra, z novim letom pa se začne nebojna misija za urjenje afganistanskih sil. Na slovesnosti je poveljnik sil Isaf, general John Campbell, izpostavil, kot je dejal, dosežke 13-letnega boja proti talibanom.

"Skupaj smo Afganistance dvignili iz brezna obupa in jima dali upanje za prihodnost," je Campbell dejal zbranim vojakom Nata. "Afganistan ste naredili močnejši in naše države varnejše," je poudaril. "Upam, da ste ponosni na pozitiven učinek, ki ste ga imeli in ga boste še imeli za afganistansko prebivalstvo. Pot, ki je pred nami, ostaja polna izzivov, a na koncu bomo slavili," je še dodal.

Varnost v državi je po 13-letni operaciji tujih sil skoraj neobstoječa. Današnjo slovesnost so tako organizirali tajno zaradi grožnje talibanskih napadov v Kabulu. Glavno afganistansko mesto je namreč pogosta tarča samomorilskih in strelskih napadov. Ceremonija je tako potekala v telovadnici znotraj oporišča zavezništva, daleč od javnosti, poroča BBC.

Na svojem vrhuncu je Isaf (Mednarodne sile za varnost in pomoč) pod vodstvom ZDA štel več kot 130.000 vojakov iz 50 držav. Od 1. januarja pa bo v novi misiji v Afganistanu delovalo okoli 12.500 vojakov iz držav Nata in 14 partnerskih držav. Od tega jih bo okoli 10.000 ameriških vojakov. Sedem vojakov bo prispevala tudi Slovenija.

"Varnost Afganistana bo popolnoma v rokah 350.000 afganistanskih vojakov in policistov. A zavezniki v Natu bodo skupaj s številnimi partnerskimi državami ostali in jih urili, jim svetovali in pomagali," je dejal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, poroča BBC. Stoltenberg je v sredo za Afganistan še dejal, da je ta država danes "stabilnejša in uspešnejša kot nikoli do zdaj".

Talibani: Misija Isaf je bila polomija
Medtem ko Nato vztraja, da je bila misija Isaf uspešna, pa so jo Talibani označili za polomijo. "Misija ZDA in Nata je bila popolni polom, kar dokazuje tudi današnja slovesnost. Bežijo iz Afganistana. Niso dosegli svojega cilja in premagali afganistanskih mudžahidov. Nekaj vojakov bodo pustili v državi, da bi dosegli svoje zlobne cilje," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal tiskovni predstavnik talibanov Zabihulah Mudžahid.

Letošnje leto je bilo v Afganistanu sicer najbolj krvavo po letu 2001. Talibani so ubili najmanj 4.600 pripadnikov afganistanskih varnostnih sil. Od začetka vojne pred trinajstimi leti je v Afganistanu sicer umrlo tudi 3.485 pripadnikov tujih sil.

Civilisti največje žrtve
Po ocenah Združenih narodov je bilo samo leta 2014 v Afganistanu ubitih več kot 3.100 civilistov, ranjenih pa je bilo še okoli 6.500, poroča RT. ZN še ocenjuje, da bo do konca letošnjega leta skupno število ubitih in ranjenih civilistov preseglo 10.000. Gre za 19-odstotni porast glede na leto 2013, poroča Al Džazira.

Leto 2014 bo tako najbolj smrtonosno za civiliste, odkar je misija Združenih narodov za Afganistan (UNAMA) leta 2009 začela izdajati svoja poročila. UNAMA še ugotavlja, da so talibani odgovorni za 75 odstotkov vseh žrtev med civilisti, kar talibani zanikajo. Za žrtve med civilisti naj bi bili po njihovem mnenju odgovorni predvsem Američani.

144 milijonov dolarjev na dan
Ruska televizija RT izpostavlja, da se je proizvodnja opija v Afganistanu od strmoglavljenja talibanov z oblasti leta 2002 potrojila. Raziskava ameriškega kongresa medtem kaže, da so ameriški davkoplačevalci za vojno od leta 2001 plačali 686 milijard dolarjev oziroma okoli 144 milijonov na dan, še poroča RT.