Na srednji šoli v Ansanu so še vedno v šoku. Foto: Reuters
Na srednji šoli v Ansanu so še vedno v šoku. Foto: Reuters
Južna Koreja
Nesreča trajekta je pretresla ves svet. Foto: Reuters

Iz razbitin trajekta Sevol, ki je pred osmimi dnevi potonil pred obalo Južne Koreje, potapljači na površje dvigujejo nova trupla. Do zdaj so potrdili 171 smrtnih žrtev, okoli 130 ljudi pa še pogrešajo.

Med pogrešanimi je največ dijakov srednje šole v mestu Ansan, ki so s trajektom potovali na šolski izlet na otok Džedžu. Med 476 potniki in člani posadke na krovu je bilo kar 325 dijakov, med njimi jih okoli 250 nesreče ni preživelo. Številne šolske klopi so tako danes ostale prazne, na njih pa so veliki šopi cvetja v spomin na žrtve.

V nekaterih razredih bodo pouk začeli v ponedeljek, po navedbah ravnatelja šole pa še ni znano, kdaj bodo v šolske klopi lahko znova sedli dijaki, ki so preživeli tragedijo.

Besni svojci žrtev
Svojci žrtev so medtem vse bolj nezadovoljni z akcijo iskanja žrtev, ki se vleče že več kot teden dni. Skupina svojcev žrtev je tako danes napadla visokega predstavnika južnokorejske obalne straže, ki mu očitajo, da laže o prizadevanjih pri iskanju žrtev.

Skupina staršev ponesrečenih dijakov je medtem zahtevala obdukcijo, ki bi lahko pokazala, da so bili njihovi otroci po brodolomu trajekta še živi in so umrli izključno zaradi prepočasne reševalne akcije. Pojavile so se govorice, da so nekatere žrtve po nesreči pošiljale SMS-sporočila s klici na pomoč in da je imelo nekaj žrtev polomljene prste, ker so se skušale rešiti s trajekta.

Strokovnjaki še vedno preiskujejo nesrečo, ki je pretresla Južno Korejo in svet. Južnokorejska televizija Arirang je poročala, da je posadka dva tedna pred nesrečo odkrila napako na krmilnem sistemu ladje in zahtevala popravilo, a napake očitno niso odpravili.