Kdo bo novi črnogorski predsednik - Miodrag Lekić (levo) ali Filip Vujanović? Foto: EPA
Kdo bo novi črnogorski predsednik - Miodrag Lekić (levo) ali Filip Vujanović? Foto: EPA

Vujanović naj bi prejel 51,21 odstotka oziroma 161.940 glasov, njegov nasprotnik Miodrag Lekić pa 48,79 odstotka oziroma 154.290 glasov. V štabu poraženca so poudarili, da razglasitve Vujanovićeve zmage ne bodo sprejeli.

Iz stranke Demokratska fronta, ki je na volitvah podprla Lekića, so medtem napovedali, da njihovi poslanci do nadaljnjega ne bodo sodelovali pri delu parlamentarnih odborov.

Mreža za ureditev nevladnega sektorja Mans je medtem danes vložila kazensko ovadbo proti notranjemu ministru Rašku Konjeviću, ker naj bi zlorabil svoj položaj, ko ni sprejel ukrepov za odpravo nepravilnosti v volilnih seznamih. S tem naj bi Konjević z namenom zagotoviti zmago Vujanovića več tisoč volivcem na protipraven način omogočil glasovanje in ga obenem več tisoč drugim onemogočil.

V Centru za državljansko izobraževanje (CGO) pa so državno volilno komisijo pozvali, da mora nujno zagotoviti prisotnost predstavnikov Evropske komisije in Ovseja pri natančnem pregledu celotnega volilnega materiala in ugotavljanju nespornega izida volitev.

Mednarodni opazovalci črnogorskih volitev so danes sicer sporočili, da so bile te izvedene profesionalno in učinkovito ter ob spoštovanju temeljnih pravic. Obenem pa so opozorili na ozračje nezaupanja v času glasovanja ter na trditve o nepravilnostih in zlorabah državnih resursov, kar ni v skladu s stališči Ovseja in standardi Sveta Evrope.

Neuradna sicer ostaja še volilna udeležba. Ta naj bi bila 64-odstotna. Volivci so lahko glasovali na 1.169 volilnih mestih, volilno pravico pa je imelo 511.405 državljanov Črne gore.

Vujanović že v nedeljo razglasil zmago
Po zaprtju volišč v nedeljo je zmago najprej razglasil kandidat vladne Demokratske stranke socialistov (DPS) in dozdajšnji predsednik Filip Vujanović. Tesen zaveznik premierja Mila Đukanovića je dejal, da je zanj volilo 51,3 odstotka volivcev, za njegovega tekmeca Miodraga Lekića pa 48,7.

Vujanović je zatrdil, da zmago razglaša na podlagi obdelanih podatkov, zbranih na vseh volilnih mestih, in dodal, da gre za demokratični odraz volje državljanov Črne gore. Dejal je še, da bo njegov mandat posvečen priznanju Črne gore, njenemu gospodarskemu napredku in evropski integraciji.

Vujanoviću je nato že čestital najvplivnejši politik v državi, premier Đukanović.

Lekić: Vujanovićeva razglasitev je "državni udar"
A kmalu zatem je zmago s 50,5 odstotka razglasil še njegov edini tekmec, neodvisni kandidat Lekić. V njegovem taboru so "prešteli", da je Vujanović po 97 odstotkih preštetih glasov zbral odstotek glasov manj. Vujanovićevo razglasitev zmage so v Lekićevem taboru - podprla ga je zveza opozicijskih strank Demokratska fronta - označili za državni udar.

Ankete dajale prednost Vujanoviću
Zadnje javnomnenjske ankete so sicer napovedovale zmago 58-letnega Vujanovića, ki naj bi prejel skoraj 55 odstotkov glasov. 65-letni Lekić, profesor in izkušen karierni diplomat ter nekdanji zunanji minister, naj bi glede na ankete dobil 45,3 odstotka glasov.

Potek volitev so nadzirali domači opazovalci ter opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi in Sveta Evrope.