Spopadi med policijo in protestniki so se nadaljevali tudi v nedeljo. Foto: Reuters
Spopadi med policijo in protestniki so se nadaljevali tudi v nedeljo. Foto: Reuters

K protestom, za katere ni bilo dovoljenja, je pozvala opozicijska Demokratska fronta. Potekali so pred sedežem parlamenta, protestniki, oboroženi tudi z manjšimi solzivci, pa so neuspešno skušali podreti kovinsko ograjo, za katero so stale posebne policijske enote. Te so za zaustavitev množice uporabile solzivec, protestniki pa so nato na poziv organizatorjev zapustili prizorišče in se odpravili na protestni pohod. Množica se je nato po kaki uri razpršila.

Eden izmed vodij Demokratske fronte Andrija Mandić je pred zbranimi protestniki sporočil, da bodo prihodnjo soboto potekali množični protesti, kjer se bo zbrala "vsa Črna gora", če Đukanović in vlada do takrat ne bosta odstopila. "To je nepreklicni ultimat," je dejal Mandić in ob tem množici sporočil, da je Đukanović z letalom zapustil Črno goro.

V Đukanovićevi Demokratični stranki socialistov so te navedbe zanikali in poudarili, da je premier v času Mandićevega laganja ravno vodil sejo sveta za nacionalno varnost.

Demokratska fronta si želi "pravih volitev"
Demokratska fronta že več tednov zahteva odstop vlade in oblikovanje prehodne vlade, ki bi organizirala "prave volitve", saj naj takih doslej v državi še ne bi bilo. Premier Đukanović namreč vodi vlado že od 90. let prejšnjega stoletja. Leta 2012 je bil vnovič izvoljen za premierja, kar je že tretji mandat od neodvisnosti države leta 2006 dalje. Med letoma 1998 in 2002 je bil tudi predsednik Črne gore. Redne parlamentarne volitve v Črni gori naj bi sicer potekale nekje na začetku prihodnjega leta.

Konec septembra se je na protestih proti Đukanoviću zbralo okoli 3.000 ljudi.